Partnerorganisasjoner

Dette kan du gjøre for å forby atomvåpen

Atomvåpen er en eksistensiell trussel mot oss alle. Ved bruk av atomvåpen vil konsekvensene være katastrofale, de menneskelige lidelsene og miljøødeleggelsene enorme. Så lenge atomvåpen finnes kan de bli brukt, enten med vilje, ved en ulykke eller som resultat av terror. Bli med å avskaffe atomvåpentrusselen en gang for alle, bli med å forby og eliminere disse masseødeleggelsesvåpnene.

1. Marker 26. september, FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen 

ICAN Norge sammen med partnerorganisasjoner markerer dagen med diverse aktiviteter rundt om i Norge. Vi setter fokus på de humanitære konsekvensene av atomvåpen, og oppfordre regjeringen til å signere FNs atomvåpenforbud. Bli med å markere dagen! 

Her kan du lese ideer til hvordan dagen kan markeres.
Les mer om historien bak 26. september nederst i denne artikkelen.

2. Snakk med dine folkevalgte, både nasjonale og lokale politikere

For at våre folkevalgte skal prioritere å jobbe for et forbud mot atomvåpen, må vi vise dem at dette er noe det norske folk bryr seg om. Snakk med din lokalpolitiker eller ditt fylkets representanter på Stortinget. Send en mail, et postkort, ta en telefon eller be om et møte.

Vi hjelper gjerne med materiell, formulering av mail og annet dersom du ønsker. Send oss en mail

3. Få din kommune med i ICAN Cities Appeal

ICAN inviterer norske byer og lokalsamfunn til å markere sin støtte til FNs atomvåpenforbud. Byer er hovedmål for bruk av atomvåpen, og lokale myndigheter har derfor et spesielt ansvar for å markere motstand mot atomvåpens betydning i militærstrategi og sikkerhetspolitikk. 

Gjennom ICAN Cities Appeal kan norske byer bidra til å øke presset på nasjonale  myndigheter til å bli del av forbudstraktaten. Hvorfor ikke utfordre det nyvalgte kommunestyret til å behandle saken? 16 norske kommuner og byer har blitt med i ICAN Cities Appeal, deriblant Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. Ofte er det enkeltpersoner som har løftet saken i by- og kommunestyrer, og fått sine folkevalgte til å ta et standpunkt for FNs atomvåpenforbud. 

Les mer om ICAN Cities Appeal her.

4. Si ifra, signér oppropet til Nei til Atomvåpen

Nei til Atomvåpen har en underskriftskampanje gående fram til neste stortingsvalg. Underskriftene skal overleveres regjeringen som tropper på etter valget. Signere oppropet her og del det med venner og kjente. 

5. Tema er viktigere enn noen sinne, få det opp på agendaen!

Det er mange som ikke vet at Norge er blant et mindretallet av FNs stater som ikke har vært med å vedta et forbud mot atomvåpen. Ikke la det forbli en hemmelighet. Ved å vise at vi er mange som bryr oss presser vi politikerne til å ta stilling. 83 % av den norske befolkningen ønsker at Norge skal signere atomvåpenforbudet. Nå må vi skape nok oppmerksomhet til at norske myndigheter faktisk hører på folket!  

Snakk med venner, skriv leserinnlegg, lik og del det andre legger ut om atomvåpenforbudet på sosiale medier. 

6. Organiser deg i en organisasjon som jobber mot atomvåpen

ICAN Norge har nesten 50 partnere i Norge. Vi får til mer når vi står sammen enn alene. Bli med i en organisasjon som jobber for en verden fri for atomvåpen og for at Norge skal signere FNs atomvåpenforbud.   

7. Støtt arbeidet til organisasjoner som jobber mot atomvåpen

For at organisasjonene som jobber med atomvåpen skal ha muligheten til å arrangere seminarer, trykke opp materiell og være tilstede der beslutninger tas, trenger de midler. I Norge har vi flere organisasjoner som  har kampen mot atomvåpen som hovedfokus. Støtt deres arbeid: 

Norske leger mot atomvåpen
Nei til Atomvåpen
Norges Fredsråd (jobber også med andre tema)
Norsk Folkehjelp (jobber også med andre tema)

Historien bak 26. september – FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen

26. september 1983 avverget Stanislav Petrov, en russisk forsker og offiser, atomkrig mellom USA og Sovjetunionen. Da varselsystemene viste et amerikanske missilangrep, varslet ikke Petrov videre. På den måten forhindret han et russisk gjengjeldelsesangrep. Med prinsippet om Mutually Assured Destruction, med den passende forkortelsen MAD, skulle gjengjeldelsen ved et atomangrep være utslettende.

Det viste seg at det som så ut som et missilangrep i virkeligheten var sollys reflektert fra et skylag. Denne feilen var nær ved å sende verden inn i atomkrig.. Vi hadde flaks den gang. ICAN Norge med partnere mener det er uansvarlig av å satse på flaksen igjen. Vi bør ta grep for å avskaffe dette masseødeleggelsesvåpenet en gang for alle.