FNs atomvåpenforbud

Aldri mer Hiroshima. Forby atomvåpen nå!

6. og 9. august er det 75 år siden USA brukte atomvåpen mot de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. Før året var omme hadde de to bombene drept mer enn 210,000 mennesker, og mange flere ble syke.

Skrevet av Tuva Widskjold

75 år etter de forferdelige bombeangrepene arbeider fortsatt overlevende for å forby og avskaffe atomvåpen. ICAN står sammen med overlevende for å minnes ofrene og kreve at atomvåpen stigmatiseres, forbys under internasjonal lov og avskaffes. 

Vi er nærmere målet enn noensinne. Bare 12 ratifikasjoner mangler før FNs atomvåpenforbud vil tre i kraft. Stikk i strid med hva det store flertallet av Norges befolkning ønsker, har Norge verken signert eller ratifisert forbudet.

Med Nei til Atomvåpen i spissen, har et bredt spekter av organisasjoner gått sammen om å markere dagen og du er invitert. Hold av tidspunktet og sjekk ut den digitale markeringen her.

Her kan du kreve at Norge blir med å forby verdens verste masseødeleggelsesvåpen. 

 

Sammen er vi sterke - støtt de overlevende

I forbindelse med markeringen kan du vise din støtte til de som overlevde angrepene for 75 år siden: 

We lived through the fire of the atomic bombs dropped on Hiroshima and Nagasaki, 75 years ago. We dedicated our lives to making sure that our generation would be the last hibakusha — the survivors of the atomic bombs.  We learned to be brave, hopeful and bold. We learned that it is up to people like you and me to stand up against nuclear weapons and the leaders who threaten the world with them.

The last great challenge we face is to ban and eliminate these weapons. Face it with us. We're nearly there.

Signer støtteerklæringen og vi at du står sammen med de overlevende i deres kamp for en verden fri for atomvåpen. 

 

Ufattelige lidelser

Ved bruk av atomvåpen er skadene så omfattende at det er umulig å gi nødvendig hjelp. I Hiroshima og Nagasaki drepte eller skadet atomvåpnene 90 prosent av alle leger og sykepleiere, 42 av 45 sykehus ble satt ut av funksjon og 70 prosent av de skadde hadde kombinerte skader, i de aller fleste tilfellene inkluderte dette alvorlig forbrenning. Alle verdens sengeplasser for alvorlige brannskadde ville ikke være nok til å behandler overlevende etter én enkelt bombe mot en by. 

Lær mer om de humanitære konsekvensene av atomvåpen, og om angrepene mot Hiroshima og Nagasaki på engelsk eller norsk.



Nytt våpenkappløp

75 år etter bildene fra de japanske byene sjokkerte en hel verden kan det virke som verdens ledere ikke har lært. Atomvåpenstatene bruker eorme summer på å modernisere sine arsenaler. Kontrollavtaler - deriblant INF-avtalen - har falt det siste året og spenningen øker. Om ikke det skulle være nok, kom det i mai meldinger om at Trump-administrasjon hadde diskutert å gjenoppta prøvesprengninger for første gang siden 1992. 

Vi kan ikke godta at atomvåpenstatene legger hele menneskehetens eksistens og forferdelige humanitære konsekvenser i potten i sitt maktspill. Heldigvis kan vi sammen stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen. Det finnes allerede et internasjonalt forbud mot atomvåpen i FN som snart kommer til å tre i kraft. 

Med den økende faren for bruk av atomvåpen er det viktigere enn noen gang at vi 6. og 9. august viser våre folkevalgte at vi er mange som krever at Norge tar ansvar. 

Les mer om temauken i forbindelse med 75-årsmarkeringen. 

Les mer om hvordan DU kan du være med å forby og avskaffe atomvåpen.