FNs atomvåpenforbud

Sånn kan du markere at FNs atomvåpenforbud trer i kraft

22. januar trer FNs atomvåpenforbud i kraft og atomvåpen blir forbudt etter internasjonal lov. Det er en stor seier for alle som ønsker en verden fri for atomvåpen.

Bli med å vise at vi er mange!

Skrevet av Tuva Widskjold

Dessverre stikker Norge hodet i sanden. 

Norge har verken signert eller ratifisert atomvåpenforbudet. I stedet for å delta i den  internasjonale dugnaden for å stigmatisere, forby og avskaffe disse masseødeleggelsesvåpnene, skjermer vi atomvåpenstatene for press om nedrustning. 

Det er på tide at Norge løfter hodet opp av sanden og forholder seg til realitetene: Å true andre land med bruk av atomvåpen bidrar ikke til vår sikkerhet. Derimot utgjør disse våpnene en stor risiko. Så lenge atomvåpen finnes er det fare for at de blir brukt. Konsekvensene vil være katastrofale. 

Det store flertallet av Norges befolkning ønsker at Norge skal støtte FNs atomvåpenforbud. Det er på tide at de folkevalgte hører på folket, tar hodet opp fra sanden og støtter FNs atomvåpenforbud!

Ved å spre informasjon om saken, vise at vi er mange og ved å skape oppmerksomhet rundt forbudet i vårt langstrakte land, skaper vi et nødvendig press for at Norge skal slutte seg til avtalen.  

Bli med på laget: 

Brett en papirtrane

Papirtraner har en lang historie i kampen mot atomvåpen. Les om historien bak papirtranene her og last ned oppskrift på hvordan du kan brette tranene her

Hvorfor ikke arrangere en smittevernvennlig papirtranebretting digitalt?

Papirtranene kan brukes for å markere støtte til forbudet på flere måter: 

  • Lage et kjede av papirtranene (slike remser med papirtraner er vanlig i Japan) og heng dem opp på statuer i der du bor. 
  • Er din kommune med i ICAN Cities Appeal? Vis at du setter pris på innsatsen i kampen mot atomvåpen ved å overlevere ordføreren et kjede av papirtraner. 
  • Ta bilder av papirtranene og del dem i sosiale medier. Dersom Arbeiderpartiet støtter norsk tilslutning til FNs atomvåpenforbud blir det flertall på Stortinget. Tagg derfor gjerne Jonas Gahr Støre (@jonasgahrs) og Arbeiderpartiet i bildene du deler. 

Ønsker du å lage kjeder av papirtraner, men har ikke mulighet til å brette nok traner? Nei til Atomvåpen har ekstra traner. Ta kontakt med daglig leder i Nei til Atomvåpen, Akari Izumi Kvamme, på post@neitilatomvapen.org eller 97751803 for å bestille papirtraner. OBS: Bestillingen må sendes inn før 23. desember 2020.  

Søndagstur mot atomvåpen

Selv i en pandemi har vi alle godt av litt frisk luft. Det er et perfekt utgangspunkt for å arrangere en kunnskapsløype mot atomvåpen. Mange vet ikke at faren for bruk av atomvåpen øker eller at Norge har boikottet FNs atomvåpenforbud. Bli med å spre kunnskap!

Framgangsmåte:

  1. Print ut informasjonsark. Informasjonsarkene finner du her, plakat 1 her og plakat 2 her. Plakaten er designet av Tora Troe. 
  2. Heng dem opp i ditt nærmiljø. Kanskje finnes det en “vanlig” runde i ditt nærmiljø der informasjonsarkene kan henges opp. 
  3. Skriv i din kommunes facebookgruppe (de aller fleste kommuner har dette) om turen og oppfordre folk til å gå runden. 
  4. Ta gjerne kontakt med din lokalavis og fortell om initiativet. Kanskje de vil lage en sak. 

Arranger en skoleringskveld

I forbindelse med at FNs atomvåpenforbud trer i kraft 22. januar arrangerer Nei til Atomvåpen, Norsk Folkehjelp, Norske leger mot atomvåpen, Norges Fredsråd og ICAN Norge en seminarrekke.

Arranger en felles skoleringskveld eller -lunsj med venner, familie eller ditt lokallag. 

Tidspunkt for de forskjellige webinarene kommer fortløpende. 

 

Alt du trenger å vite om FNs atomvåpenforbud med Grethe Østern

Når: Torsdag 21. januar kl. 18:00 - 18:45

22. januar trer FNs atomvåpenforbud i kraft og atomvåpen blir forbudt etter internasjonal lov. Det er en stor seier for alle som ønsker en verden fri for atomvåpen!

Men Norge stikker hodet i sanden og har verken signert eller ratifisert atomvåpenforbudet. Hva er egentlig FNs atomvåpenforbud? Hvorfor har ikke Norge sluttet seg til avtalen? Hvilke konsekvenser vil det ha at forbudet nå trer i kraft

Dette er bare noen av spørsmålene du vil få svar på når seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp, Grethe Østern, tar oss med på et dypdykk ned i FNs atomvåpenforbud. Få svar på alt du lurer på om FNs atomvåpenforbud og bli en forbudsekspert rett før forbudet trer i kraft.

Du finner facebookarrangementet her.

Påmelding

 

Filosofisk samtale: Hvorfor slutter ikke Norge seg til atomvåpenforbudet?

Når: Tirsdag 9. februar kl. 18:00 - 18:45 (OBS: Ny tid)

Hvorfor har ikke Norge sluttet seg til FNs atomvåpenforbud? Finnes det egentlig gode argumenter for ikke å slutte seg til et forbud mot atomvåpen? Er en verden med atomvåpen utelukkende negativt?

Norske leger mot atomvåpen inviterer til filosofisk samtale om FNs atomvåpenforbud. Med mål om å få fram et nyansert bilde av alle sider i debatten om norsk tilslutning til FNs atomvåpenforbud snakker Norske leger mot atomvåpens egen Thomas Bremnes, med forsker og filosof Henrik Syse og postdoc Kjølv Egeland om Norge og atomvåpen.

Du finner facebookarrangementet her.

Påmelding

 

Skriv i lokalavisa

Skriv om FNs atomvåpenforbud i din lokalavis! Historien viser oss at lokalt engasjement har vært helt essensielt for å få framgang internasjonalt på atomvåpennedrustning. Dermed er det superviktig å løfte saken også lokalt. 

Vil du skrive til lokalavisa, men synes det er vanskelig å skrive? Send en e-post til [email protected] så kan vi hjelpe deg. 

Delta i sosiale medier

Del og lik bilder og tekster på sosiale medier som handler om at FNs atomvåpenforbud trer i kraft. Slik viser facebook, instagram, tiktok og andre kanaler innholdet til flere brukere og flere får vite om FNs atomvåpenforbud og Norges manglende vilje til å forby atomvåpen. Dersom Arbeiderpartiet støtter norsk tilslutning til FNs atomvåpenforbud blir det flertall på Stortinget. Tagg derfor gjerne Jonas Gahr Støre (på Instagram, Twitter, Facebook) og Arbeiderpartiet (på Instagram, Twitter, Facebook) i det du deler.

 

Har du andre ideer til hvordan ikrafttredelsen kan markeres på en god måte? Del dem med oss på [email protected].