I appellen oppfordres norske myndigheter til å arbeide aktivt for et universelt forbud mot atomvåpen som basis for full atomnedrustning. Den støttes av mange kjente norske leger, deriblant presidenten i Den norske legeforening, rektorene ved universitetene i Oslo og Trondheim og alle dekanene ved de fire norske medisinske lærestedene.
– At så mange leger engasjerer seg for en verden uten atomvåpen, skyldes at vi leger forstår hvilke katastrofale humanitære konsekvenser bruk av disse våpnene vil ha, sier leder i Norske leger mot atomvåpen John Gunnar Mæland. – Selv én atombombe vil kunne drepe hundretusener sivile og skade like mange mennesker. Bruk av mange atomvåpen vil kunne få globale følger i form av store klimaendringer og svikt i matproduksjonen. Det finnes ingen effektiv hjelp mot disse skadene.
Verdens legeforening (WMA) anmodet i 2015 alle nasjonale legeforeninger om henstille til sine styresmakter om å arbeide for et forbud mot atomvåpen, noe Den norske legeforening fulgte opp i et brev til utenriksminister Brende 01.02. 2016.
Økt oppmerksomhet om de humanitære konsekvensene av atomvåpen har brakt atomvåpennedrustning ut av det dødvannet den har befunnet seg i siste tiårene. Denne måneden behandler FNs generalforsamling et forslag om å starte opp forhandlinger i 2017 om et forbud mot atomvåpen. – Norske myndigheter må stille seg på rett side av historien når avstemmingen skjer, sier John Gunnar Mæland. – Norge må gi sin støtte til at atomvåpen blir forbudt på linje med andre masseødeleggelsesvåpen. Veien til en verden fri for atomvåpen går gjennom et forbud.