ICAN Norge

ICAN Paris Forum 2020

Det var helt stille i salen. Ikke et pust hørtes. Det er dette det handler om - at ingen noen gang igjen skal måtte oppleve det Setsuko Thurlow opplevde.

Skrevet av Tuva Widskjold

Sammen med de 300 andre deltakerne lyttet jeg til Thurlows skildringer. Thurlow overlevde angrepet på Hiroshima i 1945. Sammen med andre hibakusha* har hun viet sitt liv til arbeidet for en verden fri for atomvåpen. Med Thurlows skildringer, ble ICAN Paris Forum 2020 sparket i gang.

14. og 15. februar var aktivister, akademikere, artister og studenter samlet for å dele erfaringer og fortelle en annen historie enn den vi ofte får gjennom media og i den offentlige debatten - en historie om hvordan vi sammen kan forby og avskaffe atomvåpen.

Noen smakebiter fra forumet: 

Fra venstre: Leona Morgan, Setsuko Thurlow og Beatrice Fihn. Morgan arbeider med urbefolkning i de sørvestlige delene av USA for å stanse urangruver, transport av radioaktivt materiale og dumping av radioaktivt avfall. Setsuko Thurlow overlede atombombingen av Hiroshima. Beatrice Fihn leder Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN). Bildet er tatt av Orel Kichigai, ICAN.

 

Fra venstre: Smitri Keshari (Artist-in-residence with the National Theatre in London and Pioneer Works in New York), Phil Hatcher-Moore (Independent photojournalist), Jean-Phillipe Kalonji (Artistic resident at the Musée d'Art et d'Historic in Geneva), Lovely Umayam (Bombshalltoe), Beatrice Fihn. Panelet diskuterte hvordan kunst kan brukes som et verktøy for å oppnå rettferdighet. Bildet er tatt av Orel Kichigai, ICAN.

 

Du kan se Phil Hatcher-Moore sine bilder fra Kazakhstan og konsekvensene Sovjetunionens prøvesprengninger i Semipalatinsk har hatt for sivilbefolkningen her.

 

Fra venstre: Jeron Beinart (International Trade Union Confederation), Faiza Oulahsen (Greenpeace Nederland), Ray Achson (Reaching Critical Will), Grace Quin (Fridays for Future) og Susi Snyder (PAX Nederland). Med bred erfaring diskuterte panelet hvordan vi kan utfordre strukturell undertrykking og maktsystemer. Bildet er tatt av Orel Kichigai, ICAN. 

 

Fra venstre: Lucero Oyarzún (ICAN), Jason Wojciechowski (Corelab), Tuva Krogh Widskjold (ICAN Norge), Magnus Løvold (ICRC). Panelet diskuterte hvordan vi kan kommunisere om eksistensielle trusler uten å miste motet, men i stedet skape motivasjon til handling. Bildet er tatt av Orel Kichigai, ICAN. 

 

Maguns Løvold, som tidligere jobbet for ICAN Norge, snakket blant annet om Røde Kors sin nye globale undersøkelse. Funnen viser at mer enn halvparten av verdens unge mellom 20 og 35 år tror et atomvåpenangrep vil skje i løpet av de neste ti årene. Les mer om undersøkelsen her.  

 

Den norske delegasjonen bruker pausen til å snakke med Kjølv Egeland, post-doc forsker ved Science Po i Paris. Bildet er tatt av Ada Menne, ICAN Norge. 

 

ICAN Norge var i Paris sammen med over 20 norske ungdomspolitikere og aktivister, alle representanter for ICAN Norges partnere. Den norske delegasjonen var i Paris på invitasjon fra Nei til Atomvåpen, og forlot forumet motiverte og klare til løfte atomvåpensaken i politiske partier, organisasjoner og den offentlige debatten i Norge.  

Sammen kan vi skape en atomvåpenfri verden! 

 

Fikk du ikke med deg forumet, men har lyst å vite hva som foregikk og høre diskusjonene? Fortvil ikke, her finner du opptak fra de fleste panelsamtalene. På ICAN internasjonalt sin Flickerkonto finner du bilder fra forumet.  

 

*Hibakusha betyr «bombet menneske» på japansk. Betegnelsen brukes om mennesker som opplevde og overlevde atombombeangrepene på Hiroshima og Nagasaki.