FNs atomvåpenforbud

Forbudsforhandlinger kan starte neste år

Andre møte i FNs arbeidsgruppe mot atomvåpen (Open Ended Working Group) går mot slutten. 91 stater har gjennom to uker diskutert juridiske tiltak for en atomvåpenfri verden. Et forbud mot atomvåpen er på alles lepper, enten man er for eller imot. Flertallet som ønsker å forby atomvåpen har vist pågangsmot og handlekraft.

Flere forslag om å starte forhandlinger

Allerede på møtets første dag ble det lagt fram et konkret forslag om å starte forhandlinger om et forbud mot atomvåpen i 2017. Ni stater fra atomvåpenfrie soner står bak forslaget: Argentina, Brasil, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Indonesia, Malaysia, Mexico og Zambia. -Dette er en veldig spennende utvikling og det viser oss at statene gjør seg klare til å starte en prosess for å forby atomvåpen, sier Beatrice Fihn, leder av ICAN.

Et annet forslag kommer fra de 127 statene som støtter Det humanitære løftet. Arbeidsdokumentet fra denne store gruppen av stater etterlyser en ny avtale som forbyr atomvåpen. Dette er første gang statene bak Det humanitære løftet har kommet sammen for å bidra med en anbefaling til et FN-møte.

CELAC (Sammenslutningen av latinamerikanske og karibiske stater) har også lagt fram et forslag som oppfordrer til å starte «en multilateral diplomatisk prosess for å forhandle fram et rettslig bindende instrument for å forby atomvåpen.»

Les mer om FNs arbeidsgruppe mot atomvåpen på Reaching Critical Wills nettsider og på ICANs nettside om FNs arbeidsgruppe.

Følg FNs arbeidsgruppe på Twitter: #OEWG

 

11. mai, 2016