Investeringer

Nobelkomiteen fordømmer atomvåpen – Norges Bank investerer i dem

- Her står den norske sjela i konflikt med lommeboka. Da må lommeboka vike, sier Magnus Nystrand i ICAN

I går kom det fram at Norges Bank har investert 8 milliarder kroner av oljefondet i atomvåpenproduksjon. I dag understreket Nobelpriskomiteen at alle typer masseødeleggelsesvåpen er uakseptable – både kjemiske våpen og atomvåpen.

Magnus Nystrand, kampanjeleder i ICAN Norge, mener at Nobelkomiteens klare fordømmelse av både atomvåpen og kjemiske våpen understreker alvoret i gårsdagens avsløring.

 - Norges Bank bør ta Nobelkomiteens oppfordring til nedrustning på alvor, og slutte med finansiering av masseødeleggelsesvåpen, sier Nystrand.

 - Her står den norske sjela i konflikt med lommeboka. Da må lommeboka vike, legger han til.

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) står bak rapporten Don’t Bank on the Bomb, som ble offentliggjort i går. Rapporten dokumenterer hvordan 298 internasjonale finansinstitusjoner investerer i 27 selskaper kjent for å være delaktig i atomvåpenproduksjon.

ICAN jobber for et internasjonal forbud mot atomvåpen, et forbud som Nobelkomiteen i dag markerte støtte til.  Thorbjørn Jagland sa i sin kunngjøring at komiteen ”har gjennom en rekke priser understreket behovet for å avskaffe kjernefysiske våpen”.

I begrunnelsen for pristildelingen viste Jagland til at kjemiske våpen har blitt et tabu på grunn av det internasjonale forbudet. I tillegg understreket han Nobelkomiteens tradisjon for priser som støtter nedrustningsarbeid når det gjelder atomvåpen.

- Dette årets tildeling viser med all tydelighet at vi nå også trenger et internasjonalt forbud mot atomvåpen, det eneste masseødeleggelsesvåpenet som ennå ikke er forbudt, sier Nystrand.

 

For mer informasjon kontakt kampanjeleder Magnus Nystrand

+47 46 86 58 27

[email protected]