Dine og mine sparepenger er investert i atomvåpen
13. mai var ICAN Norge på Stortinget for å gi våre innspill til behandlingen av årets fondmelding.
13. mai var ICAN Norge på Stortinget for å gi våre innspill til behandlingen av årets fondmelding.
13. mai var ICAN Norge på Stortinget for å gi våre innspill til behandlingen av årets fondmelding.
Her finner du ICAN Norge, Norske leger mot atomvåpen, Nei til Atomvåpen og Norges Fredsråds skriftlige høringsinnspill.
Her kan du se høringen og under kan du lese vårt muntlig innspill.
Muntlig høringsinnspill til finanskomiteen:
Takk for muligheten til å komme med innspill til fondsmeldingen.
Fondet skal ikke investere i våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper, herunder atomvåpen. De etiske retningslinjene for er ikke til pynt, de gjør oss tryggere og reduserer fondets eksponering mot uakseptabel risiko.
De siste månedene har det kommet påstander om at utelukkelse av selskaper involvert i atomvåpenindustrien er til hinder for å styrke europeisk forsvar.
Det stemmer ikke.
For det første er det ikke slik at det å åpne for at fondet kan investere i atomvåpen medfører mer produksjon av europeiske forsvarsmateriell. Det er etterspørselen av materiell som vil påvirke hvor mye materiell som produseres, ikke hvem som eier selskapene.
For det andre vil slike investeringer øke fondets eksponering mot uakseptabel risiko, og bidra til å svekke normen mot masseødeleggelsesvåpen.
For det tredje forbyr kriteriet også investeringer i blant annet antipersonellminer og klaseammunisjon. Norge har sluttet seg til konvensjoner som forbyr investeringer i selskaper som produserer disse våpnene. Det faller på sin egen urimelighet å påstå at atomvåpen bryter humanitære prinsipper mindre enn klasevåpen og antipersonellminer.
Eskaleringen mellom atomvåpenstatene India og Pakistan over Kashmir, minner oss på den alvorlige trusselen atomvåpen utgjør for oss alle. Den bør også være en øyeåpner for forvaltningen av fondet.
En atomkrig mellom India og Pakistan vil koste millioner av mennesker livet og ødeleggelsene vil overgå alt vi har sett tidligere. Bruk av atomvåpen utløser enorme mengder energi. Alt som kan ta fyr, tar fyr - noe som fører til store mengder sot i atmosfæren. Dette hindrer sollys og gir temperaturfall. Med endrede nedbørsmønstre, lavere temperaturer og lite sollys slår avlinger feil og en global hungersnød vil spre seg. En rapport fra 2022 viser at ved en atomkrig mellom India og Pakistan kan to av tre i Norge dø av sult. To av tre i Norge.
Fondet er investert i indiske atomvåpen. Selskapet Bharat Dynamics Limited har lenge vært tungt involvert i det indiske atomvåpenarsenalet og har produsert missiler designet for å levere indiske kjernefysiske stridshoder. Ved utgangen av 2024 hadde fondet nesten 150 millioner norske kroner investert i Bharat Dynamics Limited.
Hvorfor oljefondet fortsatt er investert i det indiske selskapet, er vanskelig å forstå. Norge har ratifisert Ikkespredningsavtalen, der India ikke er med. De etiske retningslinjene for fondets investeringer slår fast at oljefondet ikke skal investere i selskaper som produserer atomvåpen. Og Bharat Dynamics Limited sin involvering i det indiske atomarsenalet er godt kjent.
I en spent og usikker sikkerhetspolitisk situasjon, må ikke Norge kaste prinsippene på sjøen. I stedet bør vi vise at vi mener alvor med humanitærretten og sørge for at fondet ikke er investert i verdens verste masseødeleggelsesvåpen.