Overlevende

Markering: 75 år siden USA bombet Hiroshima og Nagasaki med atomvåpen

Vi står sammen med de som overlevde de forferdelige angrepene mot Hiroshima og Nagasaki i deres kamp for at ingen noen gang skal måtte oppleve det de opplevde, og krever at Norge slutter seg til FNs atomvåpenforbud.

Skrevet av Tuva Widskjold

I år er det 75 år siden sivilbefolkningen i Hiroshima og Nagasaki ble bombet med verdens verste masseødeleggelsesvåpen. De to atombombene som traff Hiroshima 6. august og Nagasaki 9. august i 1945, drepte over 210,000 mennesker før året var omme, og mange flere ble syke. Fortsatt lever de overlevende og generasjonene som kom etter med traumene og de snikende konsekvensene av radioaktiv stråling.

1. til 9. august holdes det markeringer flere steder i landet for å minnes ofrene og kreve handling. 

 

Markeringer

  • Fredstre
    Hvor: Deichman Holmlia
    Når: Fram til 21. september

Lørdag 1. august

Mandag 3. august 

Tirsdag 4. august

Onsdag 5. august

Torsdag 6. august

Fredag 7. august

Lørdag 8. august

Søndag 9. august

 

 

Bibliotekersmarkeringer  

I samarbeid med Nei til Atomvåpen deltar 44 biblioteker over hele landet i 75-årsmarkering. Sjekk om ditt bibliotek er med her.

På Hamar bibliotek finner du en en fredsutstilling i forbindelse med markeringene. Utstillingen er åpen mandag 3. august til lørdag 8. august. 

 

Lanternemarkering 

Verden over markers Hiroshimadagen 6. august og Nagasakidagen 9. august med Tōrō Nagashi, en japansk tradisjon der man skriver fredsbudskap på papirlanterner og setter de ut på vann. Vil du markere dagene med Tōrō Nagashi?

Last ned oppskrift på papirlanterner her.

Send en e-post til prosjektleder for Hiroshimadagen, Ada Eidshagen Menne, på [email protected] dersom du ønsker å delta i markeringen eller ønsker mer informasjon og materiale.   

Lager du en lanterne eller deltar på en markering? Hjelp oss å skape oppmerksomhet rundt denne viktige dagen ved å dele bilder på sosiale medier med hashtaggen #AldriMerHiroshima