Russlands invasjon av Ukraina

Russland annonserer atomvåpen øvelse

Hvorfor er Putins "atomøvelser" så uansvarlig og farlige?

Skrevet av Daniel Gudbrandsen

6. mai 2024 annonserte det russiske forsvarsdepartementet at de planlegger en øvelse med “taktiske atomvåpen” i nærheten av Ukraina som svar på “provoserende uttalelser og trusler fra vestlige representanter”.

Under slike øvelser trener militært personell på å bruke masseødeleggelsesvåpen. Det finnes ingen små, “taktiske” atomvåpen uten katastrofale konsekvenser. De fleste slike våpen er mange ganger kraftigere enn atomvåpenet USA slapp over Hiroshima i 1945.

Målet med slike utsagn er å vise at Russland er villige til å bruke atomvåpen. Dette øker faren for eskalering i forbindelse med Ukraina krigen.Slike farlige uttalelser er eksempler på kjernefysisk avskrekking, som går ut på å vise at atomvåpensatene er klare og villige til å bruke atomvåpen.Alle atomvåpenstatene er med på å bygge opp under denne risikable ideen om avskrekking. Atomvåpen bidrar ikke til stabilitet, men gjør allerede farlige situasjoner enda farligere.

I en tid hvor faren for bruk av atomvåpen er høyere enn under den kalde krigen, bidrar slike øvelser til å øke risikoen for at atomvåpen brukes - enten med vilje eller ved en ulykke. Vi kan ikke fortsette å basere oss på en strategi og et masseødeleggelsesvåpen som ved bruk vil ha katastrofale, humanitære konsekvenser.

Det er viktigere enn noensinne at alle land bidrar til å styrke normen mot atomvåpen. Russland kan fortsatt avlyse øvelsene og alle stater må fordømme slike øvelser med atomvåpen.

FNs atomvåpenforbud fyller et rettslig tomrom og forbyr alle aktiviteter relatert til atomvåpen. Det er på tide at Norge tar aktivt avstand fra verdens verste masseødeleggelsesvåpen og signerer atomvåpenforbudet.