Russlands invasjon av Ukraina

Pressemelding: Vi fordømmer Putins ordre om å øke beredskapen for russiske atomvåpen

ICAN Norge og Norske leger mot atomvåpen fordømmer Putins ordre om å øke beredskapen for russiske atomvåpen.

Skrevet av Tuva Widskjold

Vi fordømmer Putins ordre om å øke beredskapen for russiske atomvåpen. 

ICAN Norge og Norske leger mot atomvåpen fordømmer Putins ordre om å øke beredskapen for russiske atomvåpen. 

- Putins angrep på Ukraina, vitner om en desperat og uforutsigbar president. Når han nå truer med atomvåpen på denne måten, er det svært farlig, sier Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge.    

- Den farlige avskrekkingspolitikken gjør det motsatte av å føre til stabilitet og fred. Putin bruker russiske atomvåpen til å muliggjøre fortsatt invasjon av Ukraina, fortsetter Widskjold.

- Vi må slutte å kalle atomvåpen for “verktøy for avskrekking”. De er laget for å brukes mot byer, de er laget for massedrap av sivile, sier Anja Lillegraven, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen

- Trusler om bruk av atomvåpen er uakseptabelt. Enhver bruk av atomvåpen, enten det er resultat av en misforståelse i kampens hete eller en planlagt handling, vil ha katastrofale konsekvenser for mennesker og miljø, sier Lillegraven. 

- For å beskytte oss mot atomkrig før det er for sent, må Norge og resten av verden verden støtte FNs atomvåpenforbud. Slik kan vi bidra til å presse fram helt nødvendige nedrustningsforhandlinger. Det finnes ingen trygge hender for masseødeleggelsesvåpen, avslutter Widskjold. 

 

Du kan lese ICAN internasjonalt sin uttalelse i om Putins økte atomberedskap her.