69 år siden Hiroshima og Nagasaki
Denne uka markeres Hiroshima- og Nagasaki-dagen over hele verden. 6. august 1945 ble atombomben sluppet over den japanske havnebyen Hiroshima. 9. august skjedde det samme med Nagasaki.
Denne uka markeres Hiroshima- og Nagasaki-dagen over hele verden. 6. august 1945 ble atombomben sluppet over den japanske havnebyen Hiroshima. 9. august skjedde det samme med Nagasaki.
Disse augustdagene er en tid for å minnes, men det er også en tid for å handle. Atomkommisjonen, som er en del av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, har nylig lansert denne underskriftsaksjonen for et forbud mot atomvåpen. ICAN har også denne globale underskriftsaksjonen, som vi oppfordrer alle til å signere.
Hiroshima-dagen i Oslo
6. august ble Hiroshima-dagen markert på Youngstorget i Oslo med apeller og musikk. LO-sekretær, Renée Rasmussen, som ledet arrangementet, sa at LO ville fortsette å følge med på at regjeringen støtter det humanitære sporet og deltar på konferansen i Wien. Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet oppfordret oss til å fortsette arbeidet for et forbud mot atomvåpen.
Leder av Røde Kors Ungdom, Charlott Nordström forklarte at beredskapsorganisasjonen Røde Kors ikke vil ha mulighet til å yte tilstrekkelig hjelp ved en atomvåpendetonasjon. "Vi er i Gaza, vi er i Syria, vi er i de ebolarammede områdene. Vi er forberedt når vi frykter terror her hjemme. Men vi kan ikke tilby tilstrekkelig hjelp dersom atomvåpen blir brukt", fastslo lederen av Røde Kors Ungdom. Se siste del av appellen hennes her.
Kronikk om verdens atomvåpenhistorie
Den 6. og 9. august ble atomvåpen brukt i angrep for første gang. Dette har heldigvis ikke skjedd siden, men tusenvis har lidd etter prøvesprengninger og stadig flere stater har skaffet seg atomvåpen. Les ICAN Norges kronikk som oppsummerer verdens atomvåpenhistorie her.
Nødvendigheten av et forbud mot atomvåpen
Akira Kawasaki sitter i ICANs styringsgruppe og har skrevet en innlegg om Hiroshima, Nagasaki og hvorfor verden trenger et forbud mot atomvåpen. "A treaty banning nuclear weapons is not just a symbol. History shows us that legal prohibitions usually precede elimination. This has been the case for the other weapons of mass destruction – chemical and biological weapons – as well as other weapons whose effects were considered too unjust to ever be used in any context, such as landmines and cluster munitions." Les hele teksten til Akira her.