ICAN Norge

20 år med demokrati og nedrusting

Velkommen til konferansen From the End to the Beginning - Celebrating 20 years of South African Democracy and Nuclear Disarmament, 12. og 13. mai på Dansens Hus i Oslo!

Det er fremdeles ledige plasser på konferansen, som er gratis og åpen for alle. Påmelding til [email protected]

See full program here

 

20 års-jubileum

Det er i år 20 år siden Sør-Afrika kvittet seg med apartheidregimet. Samtidig er Sør-Afrika det eneste landet i verden som frivillig har avviklet sitt atomvåpenprogram. I mai 2014 inviterer derfor ICAN, sammen med en rekke partnere, til en storslått feiring av Sør-Afrikas 20 år med demokrati, nedrustning og samarbeid med Norge.

Mandelas kamp mot atomvåpen

Nelson Mandela var en av dem som så at kampen mot atomvåpen er uløselig sammenvevd med kampen mot rasisme og kolonialisme. Han kjempet for å få slutt på alle typer despoti og minoritetsstyre, det være seg Apartheid-regimet eller det internasjonale rammeverket for atomvåpen. Under konferansen i Oslo vil en rekke foredragsholdere dele sine perspektiver og erfaringer knyttet til kampen for demokrati og menneskerettigheter.

Programmet

Til konferansen kommer mange av dem som kjempet aktivt mot apartheid, både fra norsk og sør-afrikansk side. Men vi får også høre om Sør-Afrika og Norge i dag, fra unge aktivister, bloggere og artister. I tillegg kommer flere store navn innen politikk, humanitært arbeid og nedrustning.

 

Bekreftede deltakere:

  • Tidligere minister i Mandela-regjeringen, Jay Naidoo
  • Tidligere visepresident i parlamentet, Nozizwe Madlala-Routledge
  • Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne Marie Helland
  • Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres
  • Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken
  • Tidligere president i Røde Kors, Thorvald Stoltenberg

Trond Bakkevig, Andile Mngxitama, Marianne Millstein, Leo Ajkic, Iina Soiri, Pekka Peltola, Gro Nystuen, Thomas Nash, Tuva Bugge, Noel Stott, Nozipho Mxakato-Diseko, Aud Lise Norheim, Jørn Wichne Pedersen, Busi Dlamani, Ingrid Rostad, Lindy Mtongana, Emil André Erstad, Hanne Sofie Lindahl, Naima Profit Mclean

og bloggerne bak Iseeadifferentyou

 

Samarbeid mellom Norge og Sør-Afrika

Vi vil både se på historien som den har vært – der Sør-Afrika som eneste land i verden har avskaffet et atomvåpenprogram – og se på veien videre, der Sør-Afrika er en av pådriverne for et folkerettslig forbud mot kjernefysiske våpen.

Sør-Afrika og Norge deler en felles historie med aktivisme. I 1997 var våre to land en del av kjernegruppen av stater som drev fram prosessen for å forby landminer, og Sør-Afrika var medarrangør av en av sesjonene under Oslo-konferansen om de humanitære konsekvensene av kjernefysiske våpen i mars 2013.

Du er velkommen!

Vi inviterer deg til å bli med oss ​​på et to-dagers arrangement, hvor vi samles for å feire de kampene vi har vunnet tidligere, og for å samle krefter til å møte de utfordringene som ligger foran oss.

  • Tid: 12. og 13. mai kl. 10:00 - 17:30
  • Sted: Dansens Hus, Møllerveien 2, Oslo
  • Pris: Gratis
  • Påmelding til [email protected] (førstemann til mølla.)

 

 

Samarbeidspartnere:                                                            Støttespillere: