ICAN Norge

Tusenvis møtte opp for atomvåpenforbud i Oslo

6. august 2015, på Youngstorget i Oslo, samlet over 6000 mennesker seg for å markere 70-årsdagen for atombomben over Hiroshima, og for å si tydelig fra til den norske regjeringen: Atomvåpen er inumane og uakseptable våpen, og må forbys!

Klikk her for å se flere bilder fra konserten.

Hiroshima 70 – Konsert for et forbud mot atomvåpen ble arrangert for å sette fokus på den norske regjeringens manglende støtte til et internasjonalt forbud mot verdens verste masseødeleggelsesvåpen. I løpet av det siste året har over 100 land sluttet seg til det humanitære løftet, hvor de lover å jobbe for å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen. På tross av at 8 av 10 nordmenn støtter et slikt forbud, og Stortinget har gitt beskjed om at de ønsker at Norge tar en lederrolle i dette arbeidet, nekter utenriksminister Børge Brende å slutte seg til løftet.

-Vi krever at regjeringen snur, sier rådgiver i ICAN Norge, Sigrid Z. Heiberg. -Nå finnes det et unikt internasjonalt momentum, og en mulighet til å få på plass et juridisk instrument som kan legge grunnlaget for reell, gjensidig atomnedrustning. Da må Norge være en pådriver i dette arbeidet, og ikke stikke kjepper i hjulene.

Les Sigrid Heibergs kronikk på Manifest Tidsskrift: Globalt opprør mot atomvåpen. 

-Det at tusener av nordmenn møtte opp på markeringen på Youngstorget viser styrken til den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen, sier Heiberg. -Vi har folket på vår side. Det er på tide at den norske regjeringen lytter.

Les felleskronikken til arrangørene bak Hiroshima 70: Norge må forby atomvåpen

Blant bandene som stilte opp for saken var Fjorden Baby!, som for anledningen hadde kledd seg i ICAN-skjorter. Fjorden Baby! synes atomvåpen er noe skikkelig drit, og ropte "Føkk atomvåpen" til stor applaus fra publikum. -Kampen for et forbud mot atomvåpen er en skikkelig bra sak, som vi kan stille oss 100% bak, sier bassist Kjetil Grimsby Haarr. -Man blir spurt om å være med på masse rart og masse fint som man dessverre ofte må takke nei til, men det her var noe som vi alle gjerne ville. Vokalist Sturle stemmer i, og minnes den gamle Nei til Atomvåpen-generalen og legenden Ole Kopreitan.  -Hver gang vi reiste til Oslo som kids, sto han kisen på Karl Johan og solgte buttons. Det er noe jeg aldri glemmer. Da kjøpte jeg også button. Han vil vi hylle. Han er en stor figur.

Les intervju med Fjorden Baby! og flere av de andre artistene her.

Blant talerne på markeringen var den internasjonale jazzstjernen Herbie Hancock, som i tillegg til å ha vunnet 14 Grammy-priser for sin banebrytende musikk også er grunnlegger av Artists for Peace, UNESCO-ambassadør og talsperson for ICAN. Han var svært rørt over det store oppmøtet på Youngstorget, og oppfordret den norske regjeringen til å høre på sin egen befolkning: si ja til et internasjonalt forbud mot atomvåpen!

 Se video: Herbie Hancock supports ICAN 

Den samfunnsengasjerte artisten Sandra Kolstad leverte en sterk konsert. Hun har også tidligere stilt opp i forbindelse med en Nei til Atomvåpen-kampanje, og følte det naturlig å stille opp for et forbud. -Dette er en sak som er kjempeviktig, alltid aktuell, men selvfølgelig spesielt i dag og i år. Atomvåpen er noe av det verste, det mest ekstreme – det er utslettelse man forbinder med det. Så jeg synes det er utrolig bra at disse fantastiske menneskene arrangerer dette.

President i Røde Kors Norge, Sven Mollekleiv, fortalte om hvordan hans organisasjon var til stede i Hiroshima etter bomben i 1945, og de hjerteskjærende scenene som utspilte seg der. -Fortsatt behandler vi over 10 000 mennesker for skadene de ble påført den gangen, sa Mollekleiv. -Og i dag appellerer Røde Kors og Røde Halvmåne i 189 land, direkte til deres myndigheter om å gå inn for et forbud. Mollekleiv understreket at Røde Kors og sivilsamfunnet er utålmodige, verden trenger et forbud mot atomvåpen. -Vi utfordrer i dag den norske regjeringen til å lytte til oss. Let’s show the world the power of humanity.

Åse Kleveland kom på scenen til øredøvende applaus. Hun sang flere låter, blant annet en ny versjon av kampsangen "La fanene veie", spesielt skrevet for anledningen.  -Det er viktigere enn noen gang å kjempe mot atomtrusselen, sa Kleveland til avisen Vårt Land. -Det faktum at noen stater har atomvåpen, motiverer andre til å skaffe­ seg tilsvarende maktmidler. Sånn som verden er i dag, med et veldig komplisert verdensbilde - og lett tilgjengelig teknologi, blir situasjonen bare mer skremmende. Vi kan ikke la være å arbeide for et forbud mot atomvåpen, som vil få så fatale konsekvenser hvis de tas i bruk. Ikke bare der og da, men for generasjoner fremover. Markeringen på Youngstorget i kveld er viktig for å minne oss om trusselen som fortsatt henger over oss - og som vi ikke har lov til å glemme.

Æresgjesten Toshiki Fujimori overlevde Hiroshima-bomben, men ble livstruende skadet og mistet flere familiemedlemmer. Den tidligere journalisten har viet livet sitt til å kjempe mot atomvåpen. I Oslo fikk han blant annet møte ordfører Fabian Stang, Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl og en rekke stortingspolitikere. Da han besøkte AUFs sommerleir på Utøya fikk han møte Aps leder Jonas Gahr Støre, og mange ungdommer som er engasjerte for nedrustning. På Youngstorget appellerte Fujimori til både regjeringen og sivilsamfunnet: -Så lenge vi fortsetter å true hverandre med atomvåpen vil det aldri bli fred på jorda. Menneske og atomvåpen kan aldri leve fredelig sammen, men vi vet alle hvordan vi kan bli kvitt disse våpnene for alltid. Nå gjelder det bare å finne motet til å sette dette ut i praksis.

Prisbelønte Highasakite er blant Norges mest populære band om dagen, og skuffet ikke på Youngstorget 6. august. De avsluttet konserten, og var nok for mange et høydepunkt denne kvelden. Foran et stappfullt Youngstorget spilte de blant annet sin vakre låt "Hiroshima". Bandet var imponerte over det store oppmøtet, og glade for å kunne stille opp for atomvåpenforbud. -Det føltes veldig naturlig, uttalte bandet til bladet Gaffa. -Det var ikke en diskusjon egentlig, vi var alle enige om at vi ville være med på dette med en gang. Dette er en viktig markering.

 

Tusen takk alle artistene og appellantene som stilte opp for denne viktige saken, til våre medarrangører  Nei til Atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen - NLA, Norsk Folkehjelp, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, LO, Norges Fredsråd og alle andre samarbeidspartnere. 

Takk til sponsorer Fritt Ord, Oslo Kommune, Human-Etisk Forbund, Industri Energi, Fagforbundet, Fellesforbundet, Handel og Kontor, Norsk Tjenestemannslag - NTL, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforening - NNN, og Norsk Transportarbeiderforbund.

Tusen takk til konferansier Anders Danielsen Lie.

En spesiell takk til arrangementsansvarlig og primus motor, Anne Gerd Grimsby Haarr,  Oslo World Music Festival og alle våre fantastiske frivillige.

Og tusen takk til alle dere som kom! Vi fylte Youngstorget!!!