FNs atomvåpenforbud

Regjeringen må omsette atomforliket i handling

Atomforliket i Stortinget må omsettes i handling umiddelbart. Her er 10 tiltak som Norsk Folkehjelp, Norske leger mot atomvåpen, Nei til atomvåpen og ICAN Norge mener regjeringen må iverksette som følge av atomforliket.

Utenriks- og forsvarskomiteens innstilling til Stortinget om globale sikkerhetsutfordringer i utenrikspolitikken omfatter det såkalte atomforliket. Norsk Folkehjelp, Norske leger mot atomvåpen, Nei til atomvåpen og ICAN Norge ønsker forliket velkommen. Det er et betydelig framskritt i utformingen av en aktiv og balansert norsk atomvåpenpolitikk.

Stortingsdebatten 26. april 2016 må ikke levne noen tvil om at regjeringen må følge opp atomforliket med en ny kurs i internasjonale fora. Allerede 2.-13. mai vil forliket settes på prøve i FN, under den andre og viktigste sesjonen av FNs open-ended working group (OEWG). Denne arbeidsgruppen skal til høsten gi FNs generalforsamling anbefalinger om hvilke rettslige tiltak, bestemmelser og normer som må på plass for å oppnå en verden uten atomvåpen, i tråd med Ikkespredningsavtalens krav. OEWGs mandat er altså å gi anbefalinger om hvordan nettopp det rettslig bindende rammeverket som omtales i det norske atomforliket, skal se ut. Atomforliket må derfor omsettes i handling umiddelbart.

Her følger 10 innspill til tiltak som vi mener at atomforliket fordrer at regjeringen nå iverksetter. Ved å sette fokus på disse punktene under debatten 26. april, kan Stortinget sikre at atomforliket får reell verdi.

Regjeringen må:

1. Delta aktivt på de to siste sesjonene av OEWG, med innlegg og bakgrunnsdokumenter.

2. Holde innlegg i OEWG og andre nedrustningsfora som reflekterer både de enstemmige merknadene og flertallsmerknadene i forliket, ved å gi uttrykk for at Norge ønsker et «rettslig bindende rammeverk for å sikre målet om en verden fri for atomvåpen» samt for at Norge støtter «arbeidet med balansert og gjensidig atomnedrustning innen rammen av Ikkespredningsavtalen, inkludert et langsiktig mål om et internasjonalt forbud mot kjernevåpen.»

3. Støtte forslag i OEWG og andre nedrustningsfora om fremforhandling av nye folkerettslige avtaler som vil bli komponenter i det rettslige rammeverket omtalt i atomforliket, inkludert forslag om fremforhandling av en avtale som forbyr atomvåpen. 

4. Ta initiativ til nordisk samarbeid om å fremme den politikk som er nedfelt i atomforliket.

5. Arbeide aktivt innen NATO for å bygge forståelse for det humanitære initiativet på atomvåpen samt for å redusere atomvåpnenes rolle i alliansens forsvarsstrategi, inkludert på NATOs toppmøte i 2016 der det ventes forslag om å øke taktiske atomvåpens rolle i Europa.

6. Engasjere Russland i samtaler om nedrustning av taktiske atomvåpen.

7. Støtte opp om Humanitarian Pledge, som per i dag har 127 tilsluttede stater.

8. Snarest utlyse tilskuddsordningen Utvikling og nedrustning for 2016, og gjenoppta den økonomiske støtten til ICAN og andre relevante NGOer. Det er nå ikke lenger en eneste internasjonal NGO som får norsk støtte til sitt arbeid med å forby atomvåpen. Som resultat av det norske kuttet har ICAN måttet si opp 5 av 7 ansatte, til tross for hardt arbeid med fundraising. Norge kan ikke lykkes i sitt arbeid med å sikre en verden uten atomvåpen uten å støtte sivilsamfunnets avgjørende innsats.

9. Gi økonomisk støtte til gjennomføring av ytterligere internasjonale konferanser for å videreføre det humanitære initiativet på atomvåpen, og fortsette finansiering av forskning på humanitære konsekvenser og risiko knyttet til atomvåpen.

10. Forankre Norges arbeid med videreføringen av det humanitære initiativet ved å opprette et utvalg eller en prosjektgruppe som involverer relevante departementer og etater, forskningsinstitusjoner og sivilsamfunnsorganisasjoner.