Overlevende

Overlevende fra Hiroshima og Nagasaki til Fredshuset

I forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris har nobelkomitéen for første gang invitert to atomvåpenoverlevende fra Hiroshima og Nagasaki.

Emiko (78) fra Hiroshima og Shohei (88) fra Nagasaki kommer i den anledning til Fredshuset i Oslo for å fortelle sine sterke historier om hvordan de opplevde atombombene. Begge de overlevende forteller aktivt om sine opplevelser, og har blant annet talt under Toyako-toppmøtet i 2008 og på fredsminneseremonien i Nagasaki i 2003.

Arrangmentet er et samarbeid mellom Norske Leger mot Atomvåpen, Nei til Atomvåpen og ICAN Norge og vil finne sted den 11. desember kl. 11.00-12.30 på Fredshuset i Oslo.

Program:
Kl. 11:00: Åpning ved ordfører i Oslo, Marianne Borgen
Kl. 11:10: Emiko Okada, Hiroshima-overlevende, forteller
Kl. 11:30: Shohei Tsuiki, Nagasaki-overlevende, forteller
Kl. 11:50: Kenji Kanekichi, leder av The Hiroshima/Nagasaki Survivors Project of Japan, avslutter

Kl. 12:00: Lunsj og mingling.

På grunn av servering av lunsj, trenger vi påmelding. Påmelding til [email protected] innen 8. desember.

Emiko Okada (78)

Emiko Okada ble utsatt for radioaktiv stråling fra atombomben i Hiroshima som 8åring. Når bomben falt satt hun ved frokostbordet sammen med sin mor og yngre brødre. Huset hennes lå 2,8 km fra Ground Zero. Emiko og brødrene løp for livet sammen med moren sin, hvis kropp var dekket av blod etter å ha blitt truffet av glassplinter som følge av atombomben. På dette tidspunktet var det ukjent hvor Emikos storesøster befant seg, da hun var dratt på skolen tidligere samme morgen. Senere ble det kjent for Emiko at storesøsteren hadde mistet livet som følge av atombomben.

Som 50åring bestemte Emiko seg for å aktivt dele sin historie da hun forsto at avgjørelsen om å slippe bomben, hvilket frarøvet henne søsteren, fortsatt ble forsvart i USA. Senere har hun besøkt skoler og samlinger i over 40 byer i USA, samt 6 andre land, for å fortelle sannheten om atombomben og dens konsekvenser. I 2008 skrev hun til alle statslederne som deltok på Toyako-toppmøtet i Japan, og i 2009 holdt Emiko og hennes da 11årige barnebarn en tale på møtet for Internasjonale Ordførere for Fred. Per dags dato er hun fortsatt i full gang med sitt oppdrag om å fortelle skolebarn og studenter om det som skjedde i Hiroshima, og vil fortsette med det så lenge hun lever.

Shohei Tsuiki (88)

Shohei ble utsatt for radioaktiv stråling fra atombomben når han befant seg i sovesalen på skolen sin i Nagasaki som 18åring, 1,8 km unna Ground Zero. Når bomben smalt lå han og sov etter nattevakt på fabrikken han tjenestegjorde ved som student. Han våknet av rivende støy, og ble slengt i veggen som følge av trykkbølgen fra bomben. Når han kom til seg selv igjen var han dekket av blod, som følge av glassplinter bomben hadde forløst. Hans venstre bein og håndledd var i tillegg forbrent til det ugjenkjennelige. Han løp deretter barbeint til en bunker beregnet på luftangrep. Senere, da han lå på sykehuset, forsonte han seg med sin skjebne, da menneskene rundt ham døde én etter én. De neste tre månedene var han sengeliggende som følge av den radioaktive strålingen.

Fortsatt ser han for seg scenene der en mor desperat knuger sitt døde barn, og de skadde menneskene som løper i alle retninger i den forkullede byen. I 2003 holdt han en tale på vegne av alle atombombeofrene på fredsminneseremonien i Nagasaki. Han forteller i dag aktivt om sin personlige opplevelse.