ICAN Norge

Over 150 stater til Wien

Den 8.-9. desember arrangeres The Vienna Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons. Konferansen er den tredje i rekken, og en del av det såkalte humanitære initiativet som ble startet av Norge med den første konferansen om humanitære konsekvenser av atomvåpen i mars 2013. Mexico arrangerte den andre konferansen i februar i år.

Det humanitære initiativet mot atomvåpen vokser stadig i omfang. I FNs førstekomitè presenterte nylig New Zealands ambassadør for nedrustning et felles opprop underskrevet av hele 155 land. Oppropet peker på de enorme humanitære konsekvensene som kjernevåpen truer med, både gjennom aktiv bruk eller som følge av en ulykke, og viser til at den eneste måten man kan unngå at slike våpen noensinne rammer mennesker igjen vil være gjennom å eliminere slike våpen fullstendig.

Rekorddeltagelse

Over 150 land vil delta på konferansen i Wien, flere enn noensinne før. Det er verdt å merke seg at for første gang vil også noen av P5-landene delta på en slik konferanse: både USA og Storbritannia har bekreftet at de kommer til Wien.

Norge deltar også med en delegasjon fra UD, i tillegg til at norske eksperter er del av det faglige programmet under konferansen. Den norske juristen og folkerettseksperten fra ILPI, Gro Nystuen, deltar i den siste programbolken om internasjonale normer og humanitære konsekvenser av atomvåpen. Se hele konferanseprogrammet her. ICAN Norge og flere titalls andre personer fra norsk sivilsamfunn vil også være til stede på konferansen.

ICAN Norge er på plass

ICAN Norge har vært til stede i Wien siden onsdag 3. desember, og er gjerne behjelpelig med å innhente informasjon og besvare spørsmål fra norsk media. Daglig leder Anne Marte Skaland kan kontaktes på skaland@icanworg / +47 975 73 517. Politisk rådgiver Sigrid Heiberg kan nås på [email protected] / +47 482 59 418

For bakgrunnsinformasjon om konferansen i Wien og det humanitære initiativet, anbefaler vi den nye nettsiden til International Law and Policy Intitute (ILPI) og UNIDIR.

Følg oss gjerne på Twitter for oppdateringer. Den offisielle hashtaggen for konferansen er #HINW14Vienna

Sivilsamfunnskonferanse fullbooket

I dagene rett før konferansen, 6.-7- desember, arrangeres ICAN Civil Society Forum. Her samles sivilsamfunnsrepresentanter fra hele verden, for å møtes og styrke kampanjen for et forbud mot atomvåpen og for å sette ytterligere fokus på de ubegripelige humanitære konsekvensene av atomvåpen. Sivilsamfunnskonferansen har også rekordmange påmeldte, over 500 i skrivende stund, og ser ut til å bli fullbooket. Rundt 50 norske deltagere kommer til ICAN Civil Society Forum, og flere nordmenn deltar på scenen. Blant annet skal Norsk Folkehjelps Therese Nordhus lede showet, og ICAN Norges egen Nosizwe Baqwa står på programmet, i tillegg til tidligere statssekretær Gry Larsen. Du kan lese mer om programmet på den offisielle hjemmesiden til konferansen.