ICAN Norge

ICAN Norge jubler for fredsprisen

Dette er utrolig stort, og enormt viktig for det videre arbeidet med et forbud mot atomvåpen, sier Anne Marte Skaland, daglig leder for ICAN Norge.

 

I dag ble det offentliggjort at ICAN, den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen, er vinneren av Nobels fredspris i år.

ICAN ble etablert i 2007 for å drive frem et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Et mål som ble oppnådd da FN-traktaten som forbyr atomvåpen (treaty on the prohibition of nuclear weapons) ble vedtatt av 122 stater 7. juli 2017.

  • Millioner av mennesker og nærmere 500 organisasjoner i over 100 land har jobbet gjennom ICAN for et forbud mot atomvåpen. Denne prisen er til alle de som har jobbet, og fortsatt jobber, for at forbudet skal tre i kraft, sier Skaland.

Traktaten ble åpnet for signering den 20. september, og 53 stater har så langt signert avtalen. For at avtalen skal tre i kraft, må minst 50 land ratifisere avtalen. Til nå har 3 land ratifisert avtalen. ICAN jobber nå for at alle land skal tilslutte seg forbudet.

  • Fredsprisen er enormt viktig, for kampen mot atomvåpen er på ingen måte over. Vi håper at prisen kan bidra til at langt flere land vil tilslutte seg avtalen, også Norge, sier Skaland.

Nobels fredspris blir tildelt ICAN samme år som både Nord-Korea og USA truer med å bruke atomvåpen.

  • Denne prisen er så viktig akkurat i år, fordi faren for atomkrig er større i dag enn under den kalde krigen. Forbudet mot atomvåpen bidrar til å stigmatisere atomvåpen og er en utrolig viktig motvekt til opprustningen som foregår i dag, sier Skaland.

 

Kontakt 1: Thea Katrin Mjelstad, 98885319, [email protected]

Kontakt 2: Anne Marte Skaland, 97573517, [email protected]

Bilder: Flickr: international campaign to abolish nuclear weapons