ICAN Norge

7 måter du kan bidra til en verden fri for atomvåpen hjemmefra

I år blir det en litt annerledes påske for de aller fleste av oss. Hytteturen eller ferien med venner og familie er byttet ut med hjemmepåske. Her er 7 ideer til hvordan du kan være med å avskaffe atomvåpen mens du samtidig er med i den globale dugnaden mot covid-19 ved å holde deg hjemme.

Skrevet av Tuva Widskjold

1. Brett en trane

Har du hørt historien om Sadako og de tusen tranene? Sadako Sasaki overlevde atombombeangrepet mot Hiroshima som toåring. Da hun var 11 ble Sadako diagnosert med leukemi, en kreftsykdom som er tett forbundet med skader av radioaktiv stråling. Hun fikk høre sagnet om den hellige hvite tranen som sa at dersom en syk person bretter tusen papirtraner vil personen bli frisk. Sadako rakk bare å brette 644 traner før hun døde. Klassekameratene brettet de resterende 356 tranene og Sadako fikk med seg de tusen tranene i graven.  

Her kan du lære å brette de ikoniske origamitranene. Ta gjerne et bilde av tranen og legg det ut på instagram. Husk å tagge @ican_norge

Les mer om Sadako og de tusen tranene her

2. Lær noe nytt 

Hvorfor ikke bytte ut litt av påskekrimmen, enten det er på en skjerm eller i bokform, med en av disse?

  1. Mannen som reddet verden: Se dokumentaren om mannen som den 26. september 1983 tok et valg som reddet oss alle. 
  2. Les om atomvåpens humanitære konsekvenser og hvordan vi kan forby og avskaffe atomvåpen.
  3. Command and Control: Eric Schlosser gir oss et innblikk i hvor nære vi har vært atomkatastrofe ved en missilsilo i Arkansas. 

Bonusen er at du kan vinne neste diskusjon om atomvåpen, briljere på påskens quiz-spørsmål som handler om atomvåpen, og ikke minst bidra til at den offentlige debatten om atomvåpen er faktabasert.    

3. Spre kunnskapen

Skal din nye kunnskap virkelig komme fellesskapet til gode, må du dele den. Skriv leserinnlegg lokalavisa der du oppfordrer kommunen til å bli med i ICAN Cities Appeal eller der du informerer om de humanitære konsekvensene og hvor viktig det er at vi forbyr atomvåpen.  

4. Arrangere et webinar

Er du med i en organisasjon, eller kanskje du har en arbeidsplass der det er på tide med litt faglig påfyll? ICAN Norge kan enten holde webinar eller bidra med informasjonsmateriell. Ta kontakt så kan vi finne et opplegg som passer ditt bruk. 

5. Skriv til en folkevalgt 

Også mange av våre folkevalgte er hjemme for tiden. En gyllen mulighet til å skrive en e-post om hvorfor det er så viktig å bry seg om atomvåpensaken. Kommunepolitikere og fylkespolitikere kan jobbe for å få gjennom ICAN Cities Appeal eller for at deres parti skal vedta støtte til FNs atomvåpenforbud. Stortingspolitikere kan jobbe for at atomvåpensaken skal komme høyere opp på agendaen, inn i stortingssalen og for at Norge skal slutte seg til FNs atomvåpenforbud og igjen ta en lederrolle for internasjonal nedrustning. 

Vi hjelper gjerne med å skrive. Ta kontakt!

6. Påskequiz

Hvorfor ikke ta denne atomquizen med familien, kollektivet eller over skype, messenger eller zoom med en venn? 

7. Bli med i en organisasjon som jobber for en atomvåpenfri verden

ICAN Norge har 50 partnerorganisasjoner. Noen som jobber utelukkende med atomvåpenspørsmål, som Nei til Atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen, og andre som har atomvåpen som én av flere spørsmål de jobber med. Les om ICAN Norges partnerorganisasjoner her. Kanskje er en av ICANs partnere er organisasjonen for deg? Har du andre forslag til hvordan jobbe for en verden fri for atomvåpen fra stua som burde komme med på denne listen? Send dem til koordinator for ICAN Norge, Tuva Widskjold, på [email protected]