Vil FNs atomvåpenforbud tre i kraft i år?

25. februar 2019

Vil FNs atomvåpenforbud tre i kraft i år? 

Kjære alle ICAN-venner, 

Det har vært en dramatisk start på tiåret! 

Vi har lagt bak oss et år med økte globale spenninger. Nedrustningsavtalen INF falt, det var trefninger mellom atomvåpenstatene Pakistan og India i Kashmir og atomvåpenstatene moderniserte sine arsenaler. Med USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani, begynte ikke 2020 mindre dramatisk. 

Spenningen har fortsatt gjennom de første månedene. Russland presenterer nye våpentyper, USA setter av store midler i budsjettet til opprustning, og den franske presidenten Emmanuel Macron jobber på spreng for å legitimere egne atomvåpen. 

For oss som jobber for en verden fri for atomvåpen er det absurd å se hvordan det verste masseødeleggelsesvåpen verden har sett, er en del av et globalt maktspill, med vår alles trygghet i potten. 

Behovet for nedrustning og avspenning er prekært - og det er mulig. Norge kan og bør spille en langt mer aktiv rolle for global nedrustning og stigmatisering av atomvåpen. 35 stater har allerede ratifisert FNs atomvåpenforbud. Det betyr at bare 15 stater mangler før forbudet trer i kraft.

Hva er egentlig den globale situasjonen knyttet til atomvåpen, og hvordan kan Norge bidra til nedrustning? Disse viktige spørsmålene var tema under Desse Dagar på NRKP2 i januar.

 

Snart trer forbudet i kraft 

23. januar ratifiserte Paraguay forbudet mot atomvåpen. Med det mangler bare 15 ratifikasjoner før forbudet trer i kraft.

 

ICAN Paris Forum

14. og 15. februar var over 300 akademikere, aktivister og studenter samlet for å dele erfaringer og legge planer for hvordan vi sammen kan skape en verden fri for atomvåpen. Les mer om forumet her.  

 

100 sekunder på midnatt! 

Dommedagsklokken signaliserer hvor nær vi er ved å ødelegge vårt eget eksistensgrunnlag gjennom teknologier vi selv har utviklet. Torsdag ble den stilt til 100 sekunder på midnatt og har aldri stått så nær midnatt. Les kommentarer fra Nei til Atomvåpen, Norske leger mot atomvåpen og ICAN Norge her.

 

Vi har fått nye nettsider 

ICAN Norge har fått nye nettsider, sjekk dem ut

 

HVA SKJER FRAMOVER 

27. februar inviterer Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) til Gunnerusforelesningen "Kan det skje igjen? Atombomben 75 år" i Trondheim katedralskoles gamle festsal. 

4. mars inviterer Nei til Atomvåpen og Fagforbundet i Vestfold og Telemark til seminar "Et farligere Norge - i klem mellom atomvåpenmaktene" på Sitt Ned i Skien. 

14. mars arrangerer Norges Fredslag, Nei til Atomvåpen, IKFF og Greenpeace seminar "Nuclear weapons in the age of the antrophocene" på Litteraturhuset. 

27. mars kl. 12:00 - 13:15 arrangerer Nei til Atomvåpen og ICAN Norge panelsamtale om Norge og atomvåpenforbudet på Skatten i Oslo.

 

Takk for at du er med.

Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen! 

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge