Du kan bidra i kampen mot atomvåpen!

1. desember 2022

Du kan bidra i kampen mot atomvåpen!

 

Kjære ICAN-venner,

I møte med Putins trusler om atomvåpen har det store flertallet av verdens stater gått sammen om å styrke tabuet og innsatsen mot atomvåpen. Flere og flere stater slutter seg til FNs atomvåpenforbud, og totalt har nå 91 land signert og 68 land ratifisert forbudet.

Dessverre skuffer Norge i det internasjonale arbeidet for nedrustning. I slutten av oktober stemte Norge avholdende til en resolusjon om atomvåpens humanitære konsekvensar under FNs generalforsamling. Det store flertallet, 141 land inkludert NATO-medlemmene Nord-Makedonia og Hellas, stemte ja til resolusjonen.

Under generalforsamlingen ble også en resolusjon om FNs atomvåpenforbud fremmet. Der endret Australia sitt syn på atomvåpenforbudet etter fem år med motstand. I stedet for å stemme mot resolusjon som oppfordrer alle stater til å slutte seg til traktaten, stemte Australia avholdende. Dette er et lite, men viktig skritt fremover.

Det viser at det er mulig å få til endring. Det skal vi også få til i Norge, og du kan bidra!

 

Hev stemmen mot atomvåpen

ICANs partnere verden over jobber for å sikre at alle regjeringer fordømmer trusler og forhindrer bruk av atomvåpen. En tydelige offentlig debatt og sterk støtte til dette budskapet er viktig på alle nivåer. Bruk din stemme på den måten du er mest komfortabel med, enten det er på sosiale medier, i leserinnlegg eller i en e-post til stortingsrepresentanter.

Atomvåpenstrusler må aldri aksepteres, hev din stemme og be andre om å gjøre det samme. Hvis du vil lære mer om hvordan og hvorfor delegitimering kan bidra til å forhindre bruk av atomvåpen, sjekk ut ICAN internasjonalt sitt skriv om stigmatisering av atomvåpen.

 

Engasjer lokalmiljøet

På 80-tallet involverte mange seg i kampen for å forhindre atomkrigen mellom USA og Sovjetunionen. Organisasjoner som «frisører mot bomben» viste at alle har en stemme i kampen mot atomvåpen. Nå trenger vi ny massemobilisering, for atomvåpen angår oss alle: kunstnere, kirker, strikkeklubber, idrettsklubber og andre. Så neste gang du skal på strikkeklubb eller møte frisørene på jobb, start samtalen: "Skal vi sammen ta standpunkt mot atomvåpen? Hvordan kan vi best bruke våre styrker til å gjøre dette?" Er du medlem i en organisasjon, les mer om hvordan din organisasjon kan bli partner i ICAN Norge.

 

Sammen tar vi steg for steg mot en verden fri for atomvåpen. Tusen takk for at du er med på laget!

 

 

   

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge