Tar din kommune atomvåpentrusslen på alvor?

15. mai 2023

Ordfører i Oslo Marianne Borgen og Byråd i Oslo Raymond Johansen feirer vedtak om støtte til ICAN Cities Appeal. Foto: Kristoffer Archetti

Tar din kommune atomvåpentrusslen på alvor?

Kjære ICAN-venner,

ICAN Cities Appeal er et internasjonalt opprop der byer og kommuner ber sine regjeringer støtte FNs atomvåpenforbud. 76 norske kommuner har tatt tydelige avstand fra atomvåpen, sluttet seg til ICAN Cities Appeal og bedt regjeringen ta Norge inn i FNs atomvåpenforbud.

Atomvåpen utgjør en uakseptabel trussel mot oss alle. Russlands grusomme invasjon av Ukraina har satt atomvåpensaken på dagsorden igjen. Med økt fare for bruk, er en sterkere norm mot disse våpnene viktigere enn noen gang. Byer er hovedmål for bruk av atomvåpen, og lokale myndigheter har derfor et spesielt ansvar for å markere motstand mot atomvåpens betydning i militærstrategi og sikkerhetspolitikk.

Foto: Fredrik Walløe

Konsekvensene av atomvåpenbruk, enten det er med hensikt eller en ulykke, utspiller seg på et fysisk sted. Det kan være i en norsk kommune. Til tross for at bruk av atomvåpen, eller i verste fall en atomkrig, vil være en internasjonal hendelse, vil ødeleggelsene og lidelsene også skje lokalt.

Det er umulig å bygge tilstrekkelig beredskap for å håndtere en atomvåpeneksplosjon. Hvis katastrofen inntreffer, er det vi og våre folkevalgte lokalt som vil stå ansikt til ansikt med konsekvensene. Da nytter det lite å vise til at dette er internasjonal politikk. Derfor er det viktig at by- og kommunestyrer gir tydelig uttrykk for deres syn i denne saken.

Hjelp oss å nå 100 kommuner
Vi mangler 24 kommuner før vi når det magiske 100-tallet. Sjekk om din kommune er med i ICAN Cities Appeal, og lær hva du kan gjøre for at kommunestyret i din kommune skal ta opp saken.

 

 

   

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge