Slik møter vi atomvåpentrusselen

24. mars 2022

Slik møter vi atomvåpentrusselen

 

Kjære ICAN-venner,

Russlands invasjon av Ukraina og Putins trusler om bruk av atomvåpen fyller media og samfunnsdebatten. Det kan være overveldende å være vitne til det som skjer rundt oss.

Da er det godt å vite at tusenvis av mennesker verden over jobber sammen for å avskaffe trusselen fra atomvåpen en gang for alle, og vi har en plan med konkrete steg for å nå det målet.

Neste stopp er det første statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud, og nå er datoene for møtet bestemt: 21.–23. juni 2022 i Wien!

Det kommer til å bli en uke full av arrangementer og seminarer, deriblant:

  • 18. juni -19. juni: ICANs konferanse for aktivister (Skal du ikke til Wien? Fortvil ikke, deler av konferansen vil være hybrid!)
  • 20. juni: Østerrike arrangerer en internasjonal regjeringskonferanse om de humanitære konsekvensene av atomvåpen
  • 21. juni - 23. juni: Det første statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud

Norge har ikke signert eller ratifisert FNs atomvåpenforbud, men regjeringen har bekreftet at de skal delta som observatører i Wien. Det er bra at Norge skal være tilstede der nedrustning diskuteres, men det kan bare være et første steg. Norge må bli med på den globale dugnaden for å avskaffe atomvåpen ved å slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Putins trusler om bruk av atomvåpen i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina viser tydelig hva atomvåpen egentlig er: et grusomt maktmiddel som truer alles trygghet og overlevelse. Situasjonen viser det akutte behovet for å stigmatisere og avskaffe atomvåpen.

Bli med å kreve at Norge tar avstand fra atomvåpen og støtter FNs atomvåpenforbud:

Signer oppropet!

 

 

 

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge