Pressemelding: 100 sekunder på dommedag!

Dommedagsklokken har aldri vært nærmere midnatt.

Skrevet av Tuva Widskjold

Dommedagsklokken stilles hvert år av ekspertene i Bulletin of the Atomic Scientist. Klokken signaliserer hvor nære vi mennesker er å ødelegge vårt eget eksistensgrunnlag med teknologier vi selv har utviklet. De siste tre årene har klokken stått 100 sekunder på midnatt, den har aldri vært nærmere midnatt.

Ekspertene peker på atomvåpen og klimatrusselen som de to største eksistensielle truslene, som gjør at vi de siste 10 årene har beveget oss nærmere og nærmere midnatt.

  • De siste årene har dommedagsklokken stått nærmere midnatt enn noensinne tidligere. Det haster at våre ledere tar grep. Norge kan gjøre en forskjell ved å løfte atomvåpendebatten innad i NATO, og initiere dialog med atomvåpenstatene for  avspenning og gjensidig nedrustning, sier Anja Lillegraven, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen

  • Atomvåpen er ingen naturlov. Det er et våpen mennesker har laget og et våpen mennesker kan avskaffe, sier Lars Egeland, nestleder i Nei til Atomvåpen.

  • At dommedagsklokka nå står nærmere midnatt enn den gjorde gjennom hele den kalde krigen, er et uttrykk for hvor spent verdenssituasjonen er. Dette bør være en vekker for norske politikere om å ta både klimakrisen og atomvåpentrusselen på alvor, og handle før det er for sent, sier Lars Egeland, nestleder i Nei til Atomvåpen.

  • Vi har hatt atomvåpenflaks i snart 80 år, én dag tar flaksen slutt. Atomvåpens historie vil ha en slutt. Heldigvis kan vi sammen være med å bestemme hvordan den slutten skal være, sier Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge.  

Norge har ikke signert eller ratifisert FNs atomvåpenforbud, og var heller ikke med å vedta forbudet i 2017. Forbudet er en del av internasjonal lov og forbyr alle aktiviteter relatert til atomvåpen. 

  • Ved å ikke ta avstand fra atomvåpen, skjermer Norge atomvåpenstatene for press om gjensidig nedrustning. Det er positivt at regjeringen skal delta som observatør på statspartsmøtene til FNs atomvåpenforbud, men dette kan bare være første steg mot norsk tilslutning til forbudet, sier Tuva Widskjold, koordinator for ICAN i Norge. Kontakt: 

Anja Lillegraven, daglig leder i Norske leger mot atomvåpen, 
+47 95079791, [email protected] 

Nina Pedersen, daglig leder i Nei til Atomvåpen, 
+47 94289403, [email protected] 

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge, 
+47 48056660, [email protected]