Parlamentarikere for FNs atomvåpenforbud oppfordrer til handling

3. mars møttes parlamentarikere for FNs atomvåpenforbud i New York under statspartsmøte. Norge hadde ingen parlamentarikere til stede, men to norske ungdomspolitikere deltok: Nimrah Ramzan, nestleder i AUF, og Audun Hammer Hovda, leder for Sosialistisk Ungdom.

 

Bilde: ICAN | Derek French

Skrevet av Tuva Widskjold

3. mars, under den første dagen av statspartsmøte til FNs atomvåpenforbud, holdt parlamentarikere for TPNW, et nettverk av parlamentarikere til støtte for traktaten, en konferanse i FN i New York. Under møtet utvekslet deltakerne synspunkter, vurderte konkrete skritt for nedrustning og understreket deltakerne sin støtte til forbudet og deres ønske om å gjøre traktaten til en politisk prioritet i sine parlamenter. Folkevalgte fra 12 land deltok på konferansen. Møtet viste den avgjørende rollen beslutningstakere har i å fremme arbeidet under traktaten og i å styrke den globale innsatsen for atomnedrustning.

Parlamentarikerne ble enige om en felles uttalelse som understreker at atomvåpen ikke har noen plass i vår felles framtid. I sine uttalelser fremhevet parlamentarikerne de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen og målet om total avskaffelse av atomvåpen. FNs atomvåpenforbud er ledesnoren i dette arbeidet. De understreket behovet for å styrke støtten til forbudet og øke antall ratifikasjoner. De norske deltakerne på møtet, Hammer Hovda og Ramzan, uttrykket stor skuffelse over Norges manglende tilstedeværelse på statspartsmøtet i FN og hvordan de som ungdom jobber for å få Norge til å slutte seg til forbudet.

Bilde: Audun Hammer Hovda (SU) og Nimrah Ramzan (AUF) deltok på møte med parlamentarikere under statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud

Den felles uttalelsen skal leses opp av Hinamoeura Morgant-Cross fra Fransk Polynesia som selv lever med konsekvensene av franske atomvåpentester. Både Morgant-Cross selv og flere av hennes familiemedlemmer har fått kreft. 

Uttalelsen gratulerer Nihon Hidankyo med Nobels Fredspris og fremhever de overlevendes krav om at atomvåpen må avskaffes. Deres vitnesbyrd står i sentrum av arbeidet for nedrustning, og må være en ledetråd i dette arbeidet. Parlamentarikerne avviste forsøk på å legitimere kjernefysisk avskrekking og påpeker at universalisering av traktaten er avgjørende.

Som parlamentarikerne påpeker: “Atomvåpen har ingen plass i vår felles fremtid.

 

Hele uttalelsen ligger her