Hiroshimadagen - Vi minnes ofrene og tar avstand fra atomvåpen

5. august 2022

 

Hiroshimadagen

 

Kjære ICAN-venner,

I morgen, 6. august, er det 77 år siden USA bombet innbyggerne i Hiroshima med atomvåpen. Tre dager senere led innbyggerne i Nagasaki den samme skjebnen. Før utgangen av 1945 hadde over 210 000 mennesker mistet livet som resultat av bombene. Lidelsene, sykdommer fra radioaktiv stråling og traumene har fortsatt i generasjoner.

Ødeleggelsene sjokkerte verden. Nå skylder vi ofrene å ikke glemme. Vi skal lytte til vitnesbyrdene. De forteller hva atomvåpen faktisk er, et masseødeleggelsesvåpen som ikke skiller mellom stridende og sivile, som er laget for å jevne byer med jorden og som skaper enorme lidelser.

Debatten rundt atomvåpen trenger realisme. Atomvåpen er ikke et abstrakt konsept, men våpen som ved bruk vil drepe hundretusener. Ingen vil kunne gi nødvendige hjelp, sykehus vil være jevnet med jorden og infrastrukturen vil kollapse. Erfaringene og fortellingene fra de som overlevde de grusomme angrepene i 1945, og de over 2000 prøvesprengningene atomvåpenstatene har gjennomført, kan hjelpe oss med nettopp det.

Vi minnes ofrene med handling og står sammen med de overlevende når vi krever at Norge slutter seg til FNs atomvåpenforbud.

Oslo

Bli med på markering ved Spikersuppa kl. 16:00.
Kl. 14:00 er det minnegudstjeneste i Oslo Domkirke.

Kristiansand

Bli med på markering i Krysset Markens/Skippergata lørdag 6. august kl. 12:00 - 13:00.

 

 

 

 

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge