Norge deltar på møte i FNs atomvåpenforbud

17. november 2023

Bilde: På det første statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud deltok en stor delegasjon av norske ungdomspolitikere og sivilsamfunnsorganisasjoner. 

Norge deltar på møte i FNs atomvåpenforbud i New York

Kjære ICAN-venner,

Denne uken bekreftet Norge formelt at de skal delta som observatør på det andre statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud. Dette er en viktig anerkjennelse av forbudet og avtalens betydning for å skape fremgang for internasjonal nedrustning. Møtet går av stabelen 27. november til 1. desember i FNs hovedkvarter i New York.

På møtet skal statene gå gjennom fremdriften for implementeringen av FNs atomvåpenforbud og bli enige om tiltak for å styrke forbudet ytterligere. Ofre for bruk og prøvesprengninger av atomvåpen har en viktig rolle på statspartsmøtene og i forbudet. Norge vil høre erfaringer og skildringer fra overlevende og om skadene atomvåpen har forårsaket på tvers av generasjoner. Oppfordringen fra berørte individer, samfunn og stater er klar: Norge må må bidra til å sikre bistand til ofre, miljøsanering og en endelige avskaffelse av verdens verste masseødeleggelsesvåpen. 

Forrige måned skuffet regjeringen i førstekomiteen i FNs generalforsamling, da Norge stemte mot resolusjonen om FNs atomvåpenforbud og avholdende til resolusjonen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen. På statspartsmøtet til FNs atomvåpenforbud har regjeringen muligheten til å vise at Norge ønsker å bidra til å styrke internasjonal lov, tar avstand fra atomvåpen og mener alvor med målet om en verden uten atomvåpen.

Har du lyst å få med deg siste nytt fra statspartsmøtet? Da kan du følge med på ICANs egen MSP-TV.

 

 

   

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge