Marianne Borgen er Årets Radioaktivist 2023

Marianne Borgen tildeles Årets Radioaktivist 2023 for hennes innsats for FNs atomvåpenforbud og kjernefysisk nedrustning som Oslos ordfører.

Skrevet av Daniel Gudbrandsen

Årets Radioaktivist er en pris som deles ut av Den Internasjonale Kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN) i Norge til en aktør som har vist spesielt stort engasjement for en verden fri for atomvåpen og en norsk tilslutning til FNs atomvåpenforbud.

Borgen har lenge vært en forkjemper for kjernefysisk nedrustning. Oslos tidligere ordfører har brukt sin posisjon til å løfte atomvåpensaken både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. 2023 var ikke noe unntak!

Borgen inviterte hele nedrustningsbevegelsen til mottakelse på Oslo Rådhus under ICAN Act On It Forum i mars. Hun utfordret alle NATOs utenriksministre da hun ønsket dem velkommen til rådhuset i mai. Og hun holdt appell under åpningen av utstilling på Youngstorget i forbindelse med Hiroshimadagen.

Marianne Borgen er definitivt en ekte radioaktivist.

«Kampen mot atomvåpen har vært en sak jeg har vært opptatt av siden begynnelsen av 70-tallet. Da snakker vi jo fra forrige årtusen.» Sier Borgen. «Mine 8 år som ordfører har gitt muligheter. Både til å melde Oslo inn i Mayors for Peace, det tok tid men vi fikk det til. Men også å få bystyret med seg til å oppfordre regjeringen til å tilslutte seg FNs atomvåpenforbud. Det har ikke skjedd. Så vi har fortsatt en kamp å ta.»

«Kampen mot atomvåpen er mer aktuell enn på lenge. Fordi den globale konfliktsituasjonen er ganske mye tøffere enn den var for få år tilbake. Og derfor er det utrolig viktig at vi har et sterkt sivilsamfunn som tar opp spørsmål om atomvåpen.», fortsetter Borgen.

«Jeg setter veldig stor pris på å bli kåret som Årets Radioaktivist. Mitt engasjement kommer til å fortsette, selv om jeg nå sier at jeg har blitt pensjonist.» Avslutter hun.

 

ICAN Norge gratulerer med prisen, og vil si takk for et godt samarbeid og et utrøttelig arbeid i kampen for en atomvåpenfri verden.