Er regjeringen enig i at atomvåpen aldri må brukes igjen?

11. oktober 2023

Bilde: Nina Pedersen, daglig leder i Nei til Atomvåpen, og Tuva Widskjold, koordinator i ICAN Norge, er til stede under FNs generalforsamling.

FN stemmer over resolusjon om atomvåpens humanitære konsekvenser

 

Kjære ICAN-venner,

ICAN Norge er på plass i førstekomiteen i FNs generalforsamling der nedrustning og internasjonal sikkerhet diskuteres. Vi følger spesielt med på to resolusjoner som skal voteres over; resolusjonen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen, og resolusjonen om FNs atomvåpenforbud.

I fjor stemte Norge mot resolusjonen om FNs atomvåpenforbud og avholdende til resolusjonen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Uenighetene rundt den humanitære resolusjonen, handler i hovedsak om et punkt om atomvåpen aldri må brukes igjen under noen omstendighet. Regjeringen har også påpekt at de ikke vil stemme for denne resolusjonen dersom ikke flere av våre allierte blir med. NATO-medlemmene Hellas og Nord-Makedonia stemte for resolusjonen i fjor.

Det er sjokkerende at Norge ikke stemmer for det som burde være en ukontroversiell resolusjon. Resolusjonen påpeker de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen og at atomvåpen derfor aldri må brukes igjen. I en tid der faren for bruk øker, er det enda viktigere å spre kunnskap om konsekvensene og å fordømme og stigmatisere atomvåpen. 

Bli med å si ifra til regjeringen at Norge må stemme for resolusjonen om atomvåpens humanitære konsekvenser gjennom å dele vårt innlegg på facebook, instagram og twitter.  

 

   

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Tuva Widskjold, koordinator ICAN Norge