Amerikanske atomvåpen bare 40 km fra norsk territorium

27. juni 2024


Bilde: USS Tennessee søndag 23. juni i Nordsjøen. Foto: US Navy

 

Atomvåpen bare et steinkast fra norsk territorium!

Kjære ICAN-venner,

Det er med stor bekymring ICAN og våre samarbeidspartnere ser utviklingen i verden den siste tiden.

Søndag 23. juni dukket det opp en amerikansk ubåt på overflaten i Nordsjøen innenfor norsk økonomisk sone. Ubåten, med navn USS Tennessee, har en standard utrustning på 20 Trident missiler som kan bære 4-5 atomstridshoder hver.

Ubåten la ved overflaten lenge nok til å posere for bilder sammen med den amerikanske marinenes «dommedagsfly» som tok av fra Rygge flystasjonen. Flyet har sitt kallenavn fra det faktum at det er dette flyet som vil sende ordre om bruk av atomvåpen til USAs ubåtflåte. 

Du kan lese mer om saken her.

Under behandlingen av langtidsplanen for forsvaret, den 11. juni, stadfestet et enstemmig Storting at: «Norges syn på oppbevaring av kjernefysiske våpen på norsk territorium i fredstid ligger fast».

På mange måter en denne uttalelsen en seier i kampen for en atomvåpenfri verden. Det opprinnelige forslaget fra Regjeringen ønsket å anerkjenne atomvåpen som en sikkerhetsgaranti. En ordlyd vi og våre samarbeidspartnere slo hardt ned på, med åpenbar god effekt. 

Ubåten var ikke innenfor norsk territorium, kun den norske økonomiske sonen. Men det er likevel bekymringsverdig at utskytningsordre for atomvåpen kan komme fra baser i Norge.

Dette understreker behovet for tydelige og sterke stemmer lokalt, slik som ICANs Cities Appeal er et verktøy for. En god nyhet er at denne våren har 3 nye kommuner signert oppropet vårt: Steigen, Suldal og Stavanger. 

Det er gledelig å se at nå bor 50% av den norske befolkningen i en kommune som er tilsluttet ICAN Cities Appeal. Vi har naturligvis plass til flere. Les hva du kan gjøre for å få din kommune med på laget her

Vi ønsker alle våre følgere og samarbeidspartnere en god sommer!

 

   

 

 

Å forby og avskaffe atomvåpen klarer vi bare sammen. Det er du, jeg og vi som skaper den verden vi vil være en del av. Takk for at du er med på laget, sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen!

Daniel Alexander Gudbrandsen, koordinator ICAN Norge