Arven etter atomtestene

Det anslås at omtrent 2,4 millioner mennesker verden over vil dø av kreft som følge av atomprøvesprengningene utført mellom 1945 og 1980.

Siden starten av atomalderen i juli 1945 er det blitt utført mer enn 2000 atomvåpentester –i atmosfæren, under jorda og under vann. Mye av jordas overflate har på et eller annet tidspunkt blitt forurenset av radioaktive partikler i større eller mindre grad. I dag bærer vi alle i oss radioaktive substanser etter nedfallet fra testene, noe som i prinsippet øker risikoen for kreft. Selv om dosene er lave og risikoen liten for den enkelte, har den samlede belastningen på menneskers helse og miljø vært betydelig.

Semipalatinsk: Et kazakhstansk offer for testing av atomvåpen mottar her behandling. Mellom 1949 og 1991 ble det gjennomført 456 atomtester av Sovjetunionen i Semipalatinsk. Kilde: Jonathan Silvers

 

Teststeder

Atomtester har blitt utført på mer enn 60 steder rundt om på kloden, ofte på områder til urbefolkninger og minoriteter, langt borte fra planleggerne. Mens noen teststeder har vært nærmest ubebodd, har andre vært tett befolket. De som har utført testene, folkegrupper i nærheten av teststedene, og i det lange løp hele jordens befolkning har blitt utsatt for radioaktivitet. Internasjonale leger mot atomkrig (IPPNW) som fikk Nobels fredspris i 1985, har beregnet at ca 2,4 millioner mennesker vil dø som resultat av atomtestene utført mellom 1945 og 1980 med en samlet sprengkraft tilsvarende 29 000 Hiroshima-bomber. Tallene er store fordi de er sum-mert opp over jordas befolkning og fordi noe av radioaktiviteten har veldig lang levetid.

 

Forbud mot atomtester

Bekymringer blant folk i 1950-årene for helse- og miljøvirkningene av atomtestene, særlig etter at det ble påvist radioaktivitet i morsmelk og i barns tenner, førte til forhandlinger i 1963 om en avtale som forbyr atomvåpentesting i atmosfæren og under vann. Et fullt forbud, som også omfatter tester under jorden, ble forhandlet frem i 1996. Skjønt den siste avtalen ennå ikke har trådt i kraft, er fullskala atomtesting stort sett opphørt. Men flere land fortsetter å teste sine våpen subkritisk, det vil si uten kjedereaksjon.

Utah: Dave Timothy, mener hans gjentatte kreftutvikling i skjoldbruskkjertelen ble forårsaket av radioaktivt nedfall over barndomshjemmet i Utah, fra testing av atomvåpen. Kilde: Lynn Johnson

 

Atomtester

Tidslinje for tester

Programme Years Number of tests
United States 1945-1992 1,054
Russia/USSR 1949-1990 715
France 1960-1996 210
United Kingdom 1952-1991 45
China 1964-1996 45
India 1974-1998 6
Pakistan 1998 6
North Korea 2006-2009 2
Total 1945-2009 2,083

Back to Top ↑
 • Motta ICANs nyhetsbrev

  ICAN sender ut regelemessige oppdateringer om vårt arbeid for en internasjonal avtale som forbyr atomvåpen. Skriv inn ditt navn og e-postadresse for å motta ICANs nyhetsbrev.

Fakta

  • “Jeg hilser ICAN for å arbeide med slikt engasjement og kreativitet for en atomvåpenfri verden.”

   Ban Ki-moon FNs generalsekretær

  • “Vi kan gjøre det sammen. Med din hjelp vil vår stemme bli sterkere. Imagine peace.”

   Yoko Ono Artist

  • “Stater sier at et forbud mot atomvåpen er usannsynlig. Ikke tro på dem. De sa det samme om et forbud mot landminer.”

   Jody Williams Nobelprisvinner

  • “Nobelprisvinner: “Med din støtte kan vi ta ICAN til målet – hele veien til null atomvåpen.”

   Desmond Tutu Nobelprisvinner

  • “Fordi jeg ikke kan tolerere disse grusomme våpnene, støtter jeg ICAN helhjertet.”

   Herbie Hancock Jazzmusiker

  • “Jeg er stolt av å støtte den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen.”

   Hans Blix Våpeninspektør

  • “Jeg kan forestille meg en verden uten atomvåpen, og jeg støtter ICAN.”

   Dalai Lama Nobelprisvinner


  Bookmark and Share