Nuclear famine

Global nedkjøling og hungersnød

En regional atomkrig med bruk av kun 100 bomber av Hiroshima-størrelse vil kunne forstyrre det globale klimaet og utsette milliarder av mennesker for hungersnød.

Atomvåpen er den eneste oppfinnelsen noensinne med kapasitet til å ødelegge alle komplekse livsformer på jorda i løpet av relativt kort tid.

 

Klimaendringer

Etter en sprengning av mange atombomber ville røyken fra brannene forurense stratosfæren og hindre solstrålene fra å nå ned til lavere luftlag og jordas overflate. Det ville gi et brått fall i global temperatur og nedbør med alvorlige virkninger på jordbruket. Fordi det tar lang tid for forurensninger i stratosfæren å klarne opp, ville denne situasjonen vare i årevis.

 

Kollaps av jordbruket

En regional atomkrig med bruk av 100 bomber av Hiroshimastørrelse, ville kunne blokkere 10% av sollyset. Ifølge nyere studier av Internasjonale leger mot atomkrig (IPPNW) ville dette kunne resultere i hungersnød for inntil to milliarder mennesker. Matvareproduksjonen ville gå ned, og økte matpriser ville gjøre maten utilgjengelig for hundrevis av millioner av de fattigste i verden. For de allerede underernærte ville selv 10% mindre mat bety sult. Epidemier og kamp om sparsomme ressurser ville florere. Dette betyr at selv de relativt små atomarsenalene i land som India og Pakistan vil kunne forårsake langvarig global skade på jordas økosystemer. Selv om det ikke ville resultere i fullstendig utryddelse av menneskeheten, ville det bety slutten på den moderne sivilisasjon slik vi kjenner den. Hvis hele det globale arsenalet ble brukt, ville 150 millioner tonn røyk bli løftet opp i stratosfæren, med 45% reduksjon i nedbør og 7 – 8 oC fall i global gjennomsnitts-temperatur, med store regionale variasjoner. Til sammenligning var den globale gjennomsnittstemperaturen under den siste istiden for mer enn 18 000 år siden 5 oC lavere enn i dag. Selv en krig som utkjempes med 1000 atomvåpen – ca. 5% av dagens totale arsenaler – vil gjøre kloden ubeboelig.

Uttynning av ozonlaget

En atomkrig vil kunne forårsake en langvarig og alvorlig uttynning av ozonlaget med skadelig virkning på menneskers og dyrs helse. En vesentlig økning av ultrafiolett stråling ville gi økt hyppighet av hudkreft, avlingssvikt og skade livet i havet.

 


Back to Top ↑
 • Motta ICANs nyhetsbrev

  ICAN sender ut regelemessige oppdateringer om vårt arbeid for en internasjonal avtale som forbyr atomvåpen. Skriv inn ditt navn og e-postadresse for å motta ICANs nyhetsbrev.

Fakta

  • “Jeg hilser ICAN for å arbeide med slikt engasjement og kreativitet for en atomvåpenfri verden.”

   Ban Ki-moon FNs generalsekretær

  • “Vi kan gjøre det sammen. Med din hjelp vil vår stemme bli sterkere. Imagine peace.”

   Yoko Ono Artist

  • “Stater sier at et forbud mot atomvåpen er usannsynlig. Ikke tro på dem. De sa det samme om et forbud mot landminer.”

   Jody Williams Nobelprisvinner

  • “Nobelprisvinner: “Med din støtte kan vi ta ICAN til målet – hele veien til null atomvåpen.”

   Desmond Tutu Nobelprisvinner

  • “Fordi jeg ikke kan tolerere disse grusomme våpnene, støtter jeg ICAN helhjertet.”

   Herbie Hancock Jazzmusiker

  • “Jeg er stolt av å støtte den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen.”

   Hans Blix Våpeninspektør

  • “Jeg kan forestille meg en verden uten atomvåpen, og jeg støtter ICAN.”

   Dalai Lama Nobelprisvinner


  Bookmark and Share