Fredsprisvinner ICAN mistet norsk pengestøtte i 2015. Hva nå?

 

Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) ble startet opp i 2007, og mottok i mange år økonomisk støtte fra norske myndigheter. Under Solberg regjeringen snudde det, og i 2015 avslo Utenriksdepartementet alle søknader fra sivilsamfunnsorganisasjoner som arbeider globalt for å forby atomvåpen og opplyse om de katastrofale humanitære konsekvensene bruk av disse våpnene vil ha.

 

Vil du bidra til å hjelpe ICANs arbeid? Vipps til 131539!

 

– Jeg noterer meg at de som kritiserer utenriksministeren får mindre penger, sa leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap) dengang. Blant organisasjonene som ble rammet var også Norsk Folkehjelp, eneste norske medlem i ICANs internasjonale styringsgruppe.

 

Måtte si opp alle ansatte

ICAN Norge, som tidligere hadde flere fulltids ansatte, måtte etterhvert legge ned driften av sekretariatet. Den siste tiden har vi derfor basert oss på frivillig arbeid, støtte fra våre partnerorganisasjoner og private donorer. Også ICANs hovedkontor i Geneve ble rammet, og tvunget til å si opp flere ansatte.

 

–Vi er utrolig takknemlige for alle organisasjoner og privatpersoner som har støttet oss de siste årene, gjennom pengegaver og arbeidsinnsats, sier nylig avgått daglig leder i ICAN Norge, Anne Marte Skaland. Det siste året har hennes stilling blitt finansiert av Norske Leger mot Atomvåpen (NLA), den norske avdelingen av organisasjonen som vant fredsprisen i 1985: International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW).

 

Skaland deltok på de avsluttende FN-forhandlingene om et internasjonalt atomvåpenforbud i sommer, og var til stede da forbudstraktaten ble vedtatt 7. juli 2017. Der var også ICAN Norges Thea Katrin Mjelstad og Sigrid Heiberg, som hadde samlet inn penger via en crowdfundingkampanje. –Det var overveldende å oppleve den enorme støtten vi fikk fra venner og støttespillere i Norge i sommer, sier Heiberg. – I løpet av noen timer hadde vi samlet inn nok midler til at både jeg og Thea kunne delta i forhandlingene, og ved å gjøre alt på billigste måte hadde vi penger til overs til å kunne støtte andre internasjonale deltakere. Å ha mange dyktige aktivister til stede var avgjørende for å få på plass det historiske atomvåpenforbudet.

 

Desperat situasjon for norsk sivilsamfunn før fredsprisen

Skaland, Heiberg og Mjelstad er glade for at det har kommet lovnader fra regjeringen om noe økonomisk støtte til ICAN og tilknyttet norsk sivilsamfunn i 2018. Men arbeidet opp mot utdelingen av Nobels Fredspris 10. desember, befinner seg i en desperat vanskelig situasjon. 

 

–Det kommer flere hundre ICAN-campaigners fra hele verden til Oslo i forbindelse med fredsprisen. Kun et lite fåtall av disse får plass på selve seremonien, den offisielle Nobelbanketten osv, forklarer Heiberg. – Vi jobber for å sikre en verdig mottakelse og feiring for dem, men kassa vår er helt tom. Vi har bedt Stortinget om hjelp, men ennå ikke fått noe svar. Nå er det under to uker igjen til utdelingen. 

 

 

 

Vil DU bidra til ICAN Norges arbeid?

Vipps til 131539

Overfør til konto 3060.17.67089

 

 

Tags: , , ,Back to Top ↑
 • Motta ICANs nyhetsbrev

  ICAN sender ut regelemessige oppdateringer om vårt arbeid for en internasjonal avtale som forbyr atomvåpen. Skriv inn ditt navn og e-postadresse for å motta ICANs nyhetsbrev.

Fakta

  • bankimoon

   “Jeg hilser ICAN for å arbeide med slikt engasjement og kreativitet for en atomvåpenfri verden.”

   Ban Ki-moon FNs generalsekretær

  • yokoono

   “Vi kan gjøre det sammen. Med din hjelp vil vår stemme bli sterkere. Imagine peace.”

   Yoko Ono Artist

  • jodywilliams

   “Stater sier at et forbud mot atomvåpen er usannsynlig. Ikke tro på dem. De sa det samme om et forbud mot landminer.”

   Jody Williams Nobelprisvinner

  • desmondtutu

   “Nobelprisvinner: “Med din støtte kan vi ta ICAN til målet – hele veien til null atomvåpen.”

   Desmond Tutu Nobelprisvinner

  • herbiehancock

   “Fordi jeg ikke kan tolerere disse grusomme våpnene, støtter jeg ICAN helhjertet.”

   Herbie Hancock Jazzmusiker

  • hansblix

   “Jeg er stolt av å støtte den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen.”

   Hans Blix Våpeninspektør

  • dalailama

   “Jeg kan forestille meg en verden uten atomvåpen, og jeg støtter ICAN.”

   Dalai Lama Nobelprisvinner


  Bookmark and Share